У Сенћанској гимназији добро се носе са епидемијом: У обновљеној згради места за три школе

СЕНТА: У Сенћанској гимназији наставу похађа 250 ђака из Сенте и околних потиских општина, а од 14 одељења пет је на српском и девет на мађарском наставном језику.
Senta - gimnazija
Фото: Ева Ујхази, фото: М. Митровић

Директорка Ева Ујхази каже да су поносни на историјат школе која постоји више од 140 година и једна од најстаријих у Србији, такође и што успешно прате савремена достигнућа у образовању, па су укључени и у прво пилотирање државне матуре којим су обухваћени ученици трећих разреда из 101 средње школа, од којих је 50 гимназија.

Први и други разред на српском језику су општег смера, док је у трећем разреду  једно одељење билингвално српско-енглеско, а у четвртом разреду по једно одељење општег смера је на енглеском и српском језику. Тако из Сенћанске гимназије излазе већ две генерације билингвалних гимназијалаца. На мађарском језику образовање је на општем, друштвено језичком смеру и само у трећем разреду једно одељење природно-математичког смера.

- У условима епидемије добро се сналазимо, при чему је срећна околност што је досадашња зграда недавно потпуно обновљена и проширена са још 500 квадратних метара. Јако пазимо на чистоћу и између две смене се цела зграда дезинфикује, за шта имамо довољно особља и добро сарађујемо са Економско трговинском и Медицинском школом, са којима делимо зграду и сваког другог месеца мењамо смену. Због епидемије ученици Медицинске школе практичну наставу морају да одрже у школи, јер не могу да одлазе у Општу болницу па су због тога са гимназијалцима у смени су и неки разреди Медицинске школе -  објашњава Ева Ујхази.


Успешно пилотирање државне матуре

Професорка математике Ивана Дондур Максимовић указује да је кроз прво пилотирање тестирана сама процедура спровођења државне матуре. У мају идуће године предстоји друго пилотирање, где ће бити обухваћени сви ученици трећег разреда средњих школа. Државном матуром биће обухаћена провера знања из матерњег језика, математике и једног предмета са листе општеобразовних предмета који одаберу матуранти руководећи се жељама за упис на факултете.

- Утисак са првог пилотирања је да је било и треме код ученика, иако се они не оцењују, али добро је да виде како ће то изгледати. Сада су имали упола мање задатака и времена за решавање, међутим, све што је ново дочекује се са стрепњом и зебњом. Видећемо резултате, а утисак је да су ученици задовољни оним колико су у овом моменту били спремни за пилотирање за које нису имали припреме и не треба да их имају, јер ће припреме за полагање државне матуре свакако имати у оквиру наставе у четвртом разреду - каже Ивана Дондур Максимовић.

Наставник социологије Милоје Грбин сматра да је прво пилотирање прошло сасвим успешно, што се тиче организације и спровођења процедуре.

- Сенћанска гимназија је једна модерна, савремена школа са стручним кадром и пуно вредних и талентованих ученика, тако да верујем да неће изостати добри резултати са ових пилотирања и на будућој државној матури – напомиње Грбин. - Ученици су рекли да су задаци на пилотирању били прихватљиви, математика је, као и увек, била мало тежа, за матерњи језик утисци су позитивни, као и за задатке из биологије који су им били најлакши.


Зграда је довољно велика да се ђаци три школе могу физички раздвојити, а иначе је настава тако организована да се сваке друге недеље за одељења смењује настава у згради школе са онлајн наставом.

- Тамо где је било више од 15 ученика у одељењу, поделили смо их у групе и јако пазимо на то да сваки ученик има својих четири квадратна метра простора, обавезно се носе маске и поштују све мере заштите. Пазимо на то да деца буду распоређена на разне нивое и ходнике, тако да у једној недељи наставу у школи похађа 125 гимназијалаца. Омогућено им је да ако желе целу наставу похађају онлајн, за шта се прво изјаснило само 10 ученика, али деца желе да се друже тако да су само троје остали на онлајн настави. Добро функционишемо и засад нисмо имали ниједног зараженог коронавирусом, међутим, имамо такве који су били у контакту са зараженима, они се јављају и не долазе у школу јер су у самоизолацији - сазнајемо од директорке Ујхази.

Просветари и ђаци „Сенћанској гимназији“ су се обрадовали што су укључени у пилотирање државне матуре, јер према речима директорке Еве Ујхази, у пракси имају могућности да науче како ће државна матура изгледати и колико ће бити захтевна, када заживи 2022. године. У пилотирање је укључено једно одељење на мађарском језику општег смера, па ће се дати и примедбе на превод неких тестова. Сви тестови који су се пилотирали у овој фази, биће на сајту државне матуре, тако да сви могу да се информишу.

М. Митровић

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести