У Сенти једна основна школа подељена у четири

СЕНТА: Одборници Скупштине општине Сента усвојили су одлуке о мрежи основних школа и предшколских установа на подручју општине Сента.
Zgrada opštine Senta foto: M. Mitrović
Фото: Зграда општине Сента фото: М. Митровић

Најзначајнија новина је да ће уместо јединствене Основне школе “Стеван Сремац” са досадашњих седам издвојених одељења, убудуће постојати четири самос-талне основне школе, као и Основна музичка школа “Стеван Мокрањац”.

Према усвојеној мрежи постојаће основне школе “Стеван Сремац” (Улица Максима Горког 1), “Петефи Шандор” (Арпадова 83), “Турзо Лајош” (Железничка 44) у Сенти и “Текермењ Иштван” у Торњошу. У оквиру школе “Петефи шандор” у Сенти функ-ционисаће са осмогодиш-њом наставом издвојено одељење “Чоконаи Витез Михаљ” у Горњем Брегу, док ће се у оквиру Основне школе “Текермењ Иштван” из Торњоша у издвојеним одељењима у Кевију и Богарашу настава одвијати у комбинованим одељењима од првог до четвртог разреда.

Основно образовање и васпи-тање ученика са сметњама у развоју од првог до осмог раз-реда предвиђено је у школама “Турзо Лајош” у Сенти, “Текермењ Иштван” у Торњошу и издвојеном одељењу “Чоконаи Витез Михаљ” у Горњем Брегу. Основно образовање и васпитање одраслих изводиће се у Основној школи “Петефи Шандор” у Сенти.

Предлог је образложио члан Општинског већа задужен за образовање Атила Перпауер, на-водећи да је на основу израђене студије главни циљ за нову мрежу школа био да се приликом раздвајања досадашње једне школе у четири, сачувају објекти, број одељења и просветних радника. Одлука је усвојена гласовима 15 одборника, осморо је било против и четворо уздржаних.

Заменик шефа одборничке групе Савеза војвођанских Мађара Атила Јухас је рекао да се раздвајањем мање школе могу оснажити и пружити већу сигурност јер образовни модел у Србији, закон и правилник боље штите мање организационе јединице. Због тога ће према његовим речима, сеоске школе и школе у граду доспети у бољу позицију уколико буде речи о рационализацији, јер ће са мањим бројем ученика бити сачуван исти број наставног особља, исти број објеката и исти број одељења.

У оквиру сенћанске Основне музичке школе “Стеван Мокрањац” музичко образовање од првог до шестог разреда обављаће се у матичној школи и четири издвојена одељења у Сенти, Чоки, Горњем Брегу и Торњошу. 

Усвојена је и мрежа јавних предшколских установа у општини Сента, којом је прецизирано да се предшколско васпитање и образовање остварује у једној јавној установи Дечијем вртићу “Снежана”. У оквиру Дечијег вртића “Снежана” организује се девет издвојених одељења, од којих у Сенти “Бамби” (Кеј др Зорана Ђинђића 25), “Перјаница” (Максима Горког 40), “Красуљак” (Јожефа Атиле 46/а), “Бела рада” (Охридска 41) и “Маслачак” (Костолањи Дежеа бб), у Горњем Брегу “Сеница”, у Богарашу “Запећак”), у Кевију “Дивљи цвет” и у Торњошу “Лептир”.

Сагласност на нову мрежу јавних основних школа и пред-школских установа на територији општине Сента пре доношења одлуке дао је и Национални савет Мађара.  

М. Митровић

EUR/RSD 117.9120
Најновије вести