У Севернобанатском округу лане 180 радника радило на црно

КИКИНДА: У Савезу самосталних синдиката за Кикинду и општине Нова Црња, Чока и Нови Кнежевац представљене су појединости пројекта „Спречавање рада на црно”, уз учешће званичника Градске управе, Инспекције рада, Националне службе за запошљавање, Фонда ПИО, послодаавца и представника Општег удружења предузетника Кикинда.
1
Фото: Кикинда - У државној каси мање пара због непријављених радника

Шефица Одсека инспекције рада Љубица Оторан Анић саопштила је да је током прошле године у Севернобанатском округу евидентирано 180 радника на црно и изнела уверење да након повећања казни, послодавцима неће бити исплативо да имају раднике у сивој зони. Сада казна за правно лице износи око 300.000 динара, а требало би да буде 1,5 милиона динара, а за предузетнике 650.000.

Она очекује да највише помака у спречавању рада на црно у овој години буде јер је уведен споразум о признању кривице. Напоменула је да су јако велики проблем имали око прекршајних казни које су у суштини биле стимулативне за оне који запошљавају на црно, а да са знатним увећањем казни, уверена је, да ангажовање радника на црно неће бити исплативо.

Фото: Илија Дрљић

- Шаљемо са овог скупа снажну поруку да се рад на црно више неће толерисати. Што се нашег Синдиката тиче, нема месеца а да нам се неко не обрати. Говоримо им да је Инспекција рада прва и најважнија карика. Са њима веома добро сарађујемо – каже председник Савеза самосталних синдиката Илија Дрљић. - Овај проблем изискује и личну храброст радника. Неки од њих су довољно храбри и истрајни да, у складу са законом и уз нашу помоћ, реше проблем. Постоји систем који може да им обезбеди да не остану без посла и да легално раде.

Фото: Саша Танацков

Члан Градског већа Кикинде Саша Танацков предочио је податак да у Србији на црно ради између 600.000 и 800.000 људи.

- То је алармантна бројка коју треба смањити и довести у пристојну меру и просек какав је у већини европских земаља - рекао је Танацков. - Људи који раде на црно лишени су свих права, а и држава губи, јер је мање новца у буyету. Отварање нових радних места директно утиче на смањење броја оних који раде на црно. Тенденција локалне администрације је да и даље ради на стварању таквих услова да будемо привлачна инвестициона зона за инвеститоре.

Фото: Јелена Митровић

- Наш је задатак да спречавамо рад на црно и незапослене уводимо у редовне токове рада - поручила је директорка Филијале НСЗ у Кикинди Јелена Митровић. - По Закону о запошљавању и осигурању за случај незапослености, особе које су затечене на раду на црно код послодаваца сносе санкције и имају забрану поновног пријављивања на евиденцију НСЗ. У 2016. години добили смо седам решења за скидање са евиденције за особе које су затечене да раде на црно, док је у прошлој и претпрошлој години пристигло по једно решење од инспекције.

М. Митровић

Фото: Град Кикинд

EUR/RSD 117.3251
Најновије вести