У Сонти одржан 86. Грожђебал

СОНТА: У Сонти је по 86. пут одржан „Грожђебал“ манифестација која се увек првих јесењих дана одржава у славу бербе грожђа, младог вина, новог жита и доласка јесени.
grozdjebal u sonti, Radio Dunav
Фото: Радио Дунав

Уз низ пропратних дешавања и ове године централни део „Грожђебала“, како јавља апатински Радио Дунав, било је симболично венчање кнеза и кнегиње, а то су ове године 19-годишњи ветеринарски техничар Денис Клецин и 17- годишња Дијана Михаљев, ученица Техничке школе у Апатину. На венчање су стигли у колони фијакера, у пратњи распеваних сватова чиме је приказан традиционалан обичај сонћанске свадбе.

У својој првој изјави након венчања нови кнез и кнегиња су изразили задовољство што су баш они добили ово значајно звање које је велика част не само за њих већ и њихове породице.

Први „Грожђебал“ је одржан 1928. године у организацији мушког пивачког друштва жупе Свети Ловро, а први кнез и кнегиња су били Марко и Ана Нимак, подсећа новинар и публициста Иван Андрашић, хроничар овог села.

Поштујући старе обичаје весели сватови и гости су се након венчања упутили у сеоску цркву где је освештано велико звоно од новог грожђа. Завршни део је била приредба одржана у препуној сали Дома културе. Наступили су Културно уметничка друштва „Младост“ Суботица, „Јован Лазић“ Бели Манастир као и домаћи фолклораши КУД „Иво Лола Рибар“ и КПЗХ „Шокадија“. У име локалне самоуправе домаћине је поздравио Јевто Милојевић, помоћник председника општине Апатин.

Традиција до ове године је била и да се освештано звоно грожђа уручи представнику локалне самоуправе, али ове године сви су били једногласни да та част припадне Ђури Грубјешићу, новинару у пензији за 50. година рада у КУД-у „Иво Лола Рибар“ и исто толико година активног учешћа у организацији „Грожђебала“. Аплаузи бројне публике су били потврда успеха и овогодишње манифестације, а кнез и кнегиња ће ту почаст носити до наредног „Грожђебала“.

EUR/RSD 117.4849
Најновије вести