У Суботици обележен Светски дан Рома и Ромкиња

СУБОТИЦА: Уз пригодан програм који су приредили ученици и наставници  основних школа „Матко Вуковић“, „Ђуро Салај“, „Сечењи Иштван“и Музичке школе у Суботици је, испред свечаног улаза у Градску кућу, обележен Светски дан Рома и Ромкиња. Обележавању Светског дана Рома и Ромкиња присуствовао је, како се наводи на сајту Града, члан Градског већа Илија Ђукановић, који је том приликом честитао Светски дан Рома и педесету годишњицу од првог Светског конгреса Рома.
s
Фото: subotica.rs

Локална самоуправа обележева Међународни дан Рома и Ромкиња нагласио је Илија Ђукановић, скромнијим активностима због тренутне епидемиолошке ситуације. Као знак подршке ромској заједници у нашем граду постављена је, како је рекао, ромска застава изнад свечаног улаза у Градску кућу.

Град је ове године у буџету определио 1,1 милиона динара за активности ка унапређењу положаја Рома и Ромкиња у Суботици. Подршка је усмерена ка куповини уџбеника деци из пет основних школа, затим активностима у побољшању услова становања у подстандардним насељима у Чантавиру. Ми смо можда једина локална самоуправ која има два ромска координатора и тиме показујемо одговорност и озбиљност ка решавању комплексних проблема са којима се суочава ромска заједница, нагласио је Ђукановић.

У претходном периоду, подсетио је  успешно су реализовани пројекти Ромактед и  Интеркултурализам и антидискриминација.

Оно што нас очекују у наредном периоду је израда новог Локалног акционог плана који истиче ове године али и ојачавање локалног Савета за унапређење положаја Рома и Ромкиња са новим члановим из приватног привредног сектора, јавног сектора и организација цивилног друштва. Ово све са циљем подстицања ромске заједнице ка образовању и запошљавању, додао је Ђукановић.

Координатор за ромска питања Стеван Николић подсетио је да се данас обележава 50 годишњица постојања ромске заједнице.

На овај дан 1971 године рекли смо да желимо да се зовемо Роми и да нас други тако зову, добили смо нашу заставу која се већ другу годину вијори на Градској кући, добили смо нашу химну, подсетио је Николић.

Он је том приликом истакао да је интерес ромске заједнице да гради заједничку будућност  па су овог дана ђаци  израдили кућицу од картона, која како наглашава, симболизује да је Суботица дом свих грађана који желе да граде управо такву будућност. То се види кроз политику Града Суботице која је усмерена на инклузију ромске заједнице, подвукао је Стеван Николић.

EUR/RSD 117.5700
Најновије вести