У Суботици симболично обележен Светски дан особа са аутизмом

СУБОТИЦА: Десетине деце оболеле од аутизма, родитељи, школарци и волонтери суботичког Удружења грађана "Аутизам" вечерас су суграђанима на градском Тргу делили шарана и офарбана ускршња јаја, како би на овај начин обележили свој дан и ближе упознали Суботичане са овом болешћу.
subotica
Фото: Дневник/ В. Фифа/Суботица

Мајка седамнаестогодишњег дечака оболелог од аутизма и једна од покретача УГ "Аутизам" Суботица, Сузана Скендеровић каже да се проблемима и потешкоћама за права оболелих и њихових породица, као друштво не смемо бавити само на овај дан.

Њихова борба је свакодневна, а како додаје, највећи проблем је касна дијагностика болести, што за собом повлачи и изостанак стручне помоћи попут логопеда, дефектолога и подршке у оснаживању породица оболелих.

Локална самоуправа града Суботице другу годину заредом је у финансирање из градске касе уврстила и услугу личног пратиоца за особе са сметњама у развоју, те је на нивоу града данас 70 породица обезбеђено са персоналним и личним асистентом.

Такође, сваке године се путем јавних конкурса подржавју активности УГ "Аутизам", па је тако у 2020. години из буџета Града издвојено 800 милиона динара за њихове намене, рекао је Илија Ђукановић, члан Градског већа задужен за област социјалне заштите и здравства града Суботице.

У украшавању ускршњих јаја и срца, која су сва симболично офарбана у плаву боју, учествовало је око 500 деце из шест суботичких школа и једног вртића.

Мирјана Стевановић, директорка ОШ "Матко Вуковић", истиче да је веома важно кроз наставне и ваннаставне активности укључити како децу из масовниш школа, тако и оних са сметњама у развоју, да би се међу њима развила емпатија и жеља за међусобним разумевањем и вршњачком подршком.

У знак подршке свим особама са аутизмом, суботичка Градска кућа и Савремена галерија Суботица, вечерас су биле осветљене плавом бојом.

EUR/RSD 117.5749
Најновије вести