У тителској Тишминој Бусији прославили  асфалтирање

ТИТЕЛ: Житељи Улице Александра Тишме, популарно названој Бусија у Тителу, прославили су асфалтирање на које су чекали пуних 18 година.
a
Фото: С. Диклић

Улица је пробијена пре скоро две деценије на локалитету где је раније вађена глина за производњу цигле у тителској циглани. Временом се ту створила депонија за одлагање старих ствари, намештаја, шута...Терен је заравњен али је остао прилично нестабилан за изградњу кућа, која је уследила коју годину по доласку великог броја избеглих и прогнаних лица из Босне и Херцеговине и са подручја Републике Српске Крајине.

Пре 18 година почела је изградња кућа са по две стамбене јединице. Донатори из Немачке за ту намену издвојили су одређена средства, а Општина Тител је обезбедила плацеве. Требало је још да обезбеди струју и пут кроз насеље. Како општина није била у могућности да финансијски изнесе те обавезе, измењен је првобитни план о асфалтном путу, па је направљен ужи и „привремено” покривен бетоном неуједначеног квалитета. Жртвована су и поткровља у свим стамбеним јединицама, трофазна струја и направљени још неки ситнији компромиси.

Фото: С. Диклић

Убрзо се показало да терен на којем је изграђено насеље није  довољно чврст и стабилан па је на појединим кућама било знатних пукотина и оштећења, а  највећа оштећења настала су на путу, посебно око половине пута где је одмах у првој години дошло до лома и великог улегнућа. Опет је дошло до „привременог” решења када је на тај део истоварен камион ломљеног асфалта да ублажи последице. Пролазиле су године, низала су се обећања, а привремено постаде стално.

Коначно, ове године донета је одлука да се пут прошири и пресвуче слојем асфалта. Иза обећања и реализације овога посла стао је лично мр Драган Божић, председник општине Тител. Завршетак овог посла одушевио је становнике Бусије који су се удружили да приреде славље, да како ваља уз печење, пиће и колаче, прославе остварење дуго сањаног сна.

Позвани су и гости из општине и представници грађевинских фирми који су радили пут. Дејан Гајић, председник МЗ Тител, присутнима је пренео поздраве и честитке председника општине који није био у могућности да присуствује дружењу.

Присутнима се краћим говором обратио Илија Трбојевић Карингтон који је био један од најупорнијих и, како сам каже, најдосаднијих у захтевима општинским органима за реализацију овог посла. Он се захвалио присутнима на одазиву за ово лепо дружење и изразио наду да ће дружење убудуће бити чешће, па и без неких великих повода, да то једноставно буде дружење комшија и пријатеља. Истакао је да је ово само један у низу послова који су пред становницима улице Александра Тишме, од прикључења на гас, до пешачке стазе и канализације. Одличан домаћин дружења био је Милош Гојић који је уз широки осмех дочекивао госте, спремио печење и организовао укућане и комшије око послуживања.

С. Диклић

EUR/RSD 117.5872
Најновије вести