У Врднику отворена манифестација Милици у походе

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић отворила је  46. манифестацију „Милици у походе“, која се одржава од 3. до 5. јуна у Хотелу „Фрушке терме“ у Врднику, у оквиру фестивала „Виле”, који је део програмског лука „Хероине”, а који организује Фондација „Нови Сад – Европска престоница културе“.
д
Фото: Приватна архива

Милошевићева је истакла да манифестација „Милици у походе“, коју иначе традиционално организује Културни центар Војводине „Милош Црњански“, на културној мапи Покрајине и целе Србије заузима веома важно место.

- Зато ћу покушати да кажем нешто о пролазности и непролазности уметничког дела и личности уметника, за шта је  управо Милица Стојадиновић Српкиња, чини ми се, један од правих  примера. „Има их који су написали читаве библиотеке и за живота били слављени, а данас им не вреди ни имена спомињат”,  записао је у прелепом есеју о Миличином савременику и песничком сабрату, карловачком ђаку и панчевачком проти Васи Живковићу, Милош Црњански. „Јер, додао је аутор „Сеоба“, Стражилова“, „Ламента над Београдом“ и других најсјајнијих бисера наше прозе и наше поезије, време све мења: и заслуге и додељена места и пресуде“ - рекла је Милошевићева, цитирајући великог писца и додала да је песникиња којој је посвећена манифестација умрла готово потпуно заборављена, али да данас, готово два века после рођења и скоро век и по после смрти, ипак славимо њено име, дело и дух који је наџивео време у којем је живела и стварала.

Милошевићева је рекла да ће та манифестација увек имати подршку Покрајинске владе и ресорног покрајинског секретаријата, јер се ради о једној од личности које су трајно обележиле нашу културу, а тиме и нашу историју у целини, те честитала актуелној добитници престижне награде „Милица Стојадиновић Српкиња” Јасмини Топић.

На литерарном пољу брзо је била  прихваћена, песме и дневник донели су јој славу, али је још већом брзином отишла у заборав (Радмила Гикић Петровић)

Директор Културног центра Војводине „Милош Црњански“ др Ненад Шапоња је говорио о почецима и идејама за организовање ове манифестације пре готово пола века, а књижевница  Радмила Гикић Петровић, која је заслужна што су изворна дела Милице Стојадиновић Српкиње објављена након више од века, надахнуто је беседила о животу и делу прве српске песникиње. 

- Милица Стојадиновић Српкиња, песмотворка и „Врдничка вила“, „Нимфа из света бајки“, бдела је читавог живота над људима и догађајима који су је окруживали. Живела је у сталној бризи за судбину свога народа, за владаре и кнегиње, за патријархе, митрополите, за оца, браћу, мајку и сестру, за Вука - те је не само њена поезија, већ и сва њена литература највећим делом посвећена њима. На литерарном пољу брзо је била  прихваћена, песме и дневник донели су јој славу, али је још већом брзином отишла у заборав – истакла је између осталог Радмила Гикић Петровић.

Гикић Петровић  је додала да је Милица објавила  три збирке песама.  Прву књигу штампала је 1850. о свом трошку, прикупивши унапред нешто претплатника. Од сакупљеног новца намеравала је да да прилог Високим Дечанима,  али ју је Вук од те помисли одвратио речима да није толико богата и предлагао да новац сачува за штампање друге књиге.

Након свечаног отварања  је промовисана књига изабране поезије „Сада смо на острвима” Јасмине Топић,  добитнице  књижевне награде која носи име Милице Стојадиновић Српкиње. 

Н. Д.

 

EUR/RSD 117.2860
Најновије вести