У Жабљу свечано, без гужве у центру

ЖАБАЉ: Храм у Жабљу прославио је  Пренос моштију Светог Николаја Мирликијског чудотворца, литургијом, коју су служили епископ бачки Иринеј и епископ мохачки Исихије, уз саслужење свештенства Епархије бачке.
д
Фото: Б. Рашић

Након Свете литургије, владика Иринеј беседио је и поучио народ, недвосмислено и филигрански прецизно.

Српска православна црква и верници  су славили младог или летњег Светог Николу, дан када су мошти најчешће слављеног светитеља у народу пренете из древног града Мире у античкој Ликији у Бари, где и данас почивају. Жабаљчани су тај дан прославили у цркви, не окупљајући се у центру насеља, како се то чинило ранијих година.

Протопрезвитер Миладин Бокорац, архијерејски намесник жабаљски, говорио је за „Дневник” о важности обележавања овог датума.

- Управни одбор црквене општине је одлучио да ове године благовремено позове преосвећеног владику, али актуелна ситуација у вези с пандемијом није уливала наду да ће се то догодити. Међутим, обрадовао нас је својим доласком. Храмовна слава је за нас нешто посебно, а рекао бих и за цео Жабаљ - казао је отац Миладин и додао да је, поред Божића и Васкрса, за једну парохију највећи празник кад је канонски походи њен архипастир.

Својим присуством и молитвеним учешћем у богослужењу, председник општине Жабаљ Чедомир Божић и његови сарадници, поделили су духовну радост празника. Након Свете литургије, а уз присуство владике Иринеја, председник општине уручио је уговор о субвенционисању реконструкције фасаде на жабаљском храму, у износу од три милиона динара.

- Поводом храмовне славе, у име локалне самоуправе уручили смо уговор  субвенционисању реконструкције фасаде на Храму Светог Николаја, што је предвиђено на основу јавног конкурса који се односи на доделу средстава верским заједницама - рекао је Божић и додао да ће тежити да у наредним годинама још веће износе определе за црквене заједнице.

Храм Светог Николаја је велики, како истичу његови свештеници, те је спољашња санација подељена у три фазе. Прва је завршена пре неколико година, прошле године је завршен кров, а сад предстоји реконструкција остатка фасаде, односно источног дела и два бочна дела храма, са значајним радовима, који ће потрајати вероватно до јесени.

М. Рашић

 

EUR/RSD 117.5690
Најновије вести