У Житишту афирмација породичног смештаја дала добре резултате

ЖИТИШТЕ: Укупан број корисника услуга Центра за социјални рад Житиште у прошлој години био је 2.224, међу којима и 687 деце узраста до 17 година, наводи се у извештају о раду ове установе.
Opština Žitište Foto: Dnevnik.rs
Фото: Општина Житиште Фото: Дневник.рс

Међу корисницима је било и 149 младих, узраста до 25 година, затим 1.044 одрасла корисника од 26 до 64 године, као и 344 особе старије од 65 година. Сви корисници услуга Центра за социјални рад Житиште су из сеоских средина.

- Највише њих је са завршеном основном школом, затим без завршене основне школе. Следе корисници са завршеном средњом школом, а врло је мало оних са вишим или високим образовањем. Највише је незапослених лица, а пензионери углавном користе услуге смештаја и установу социјалне заштите - пише у извештају.

Највећи број деце на евиденцији потиче из материјално угрожених породица, које остварују право на новчану социјалну помоћ. Међу корисницима има и 47 дечака и девојчица чији се родитељи споре око начина спровођења родитељског права, као и 20 малолетника који су у сукобу са законом.

- Најчешће примењивани облици заштите у случајевима деце без родитељског старања су старатељство и хранитељство. У току прошле године није реализован ниједан смештај детета у установу социјалне заштите. Вишегодишња афирмација породичног смештаја дала је веома добре резултате, тако да на територији општине Житиште имамо 30 хранитељских породица. У 2021. је 66 малолетника користило право на смештај у хранитељским породицама. Такође, реализовано је једно усвојење - истичу у Центру за социјални рад Житиште.

        Ж. Б.

EUR/RSD 117.3121
Најновије вести