Удружење жена Сунце у Падеју предњачи у активностима

ПАДЕЈ: Када се у Падеју нешто догађа, слави или ради, чланице Удружења „Сунце” су изузетно активне, увек у првим редовима у свим збивањима.
д
Фото: Dnevnik.rs

Учествују у уређењу села и у свим манифестацијама, код обележавања важних датума и прослава празника.

Потпредседница удружења „Сунце” Јулиш Смиљански истиче да су жене увек спремне  да дају свој допринос, па када се слави Микулаш испеку на хиљаде крофни и палачинки. Одазивају се и на најзначајније манифестације у Чоки, било да је реч о међународном карате турниру или неговању традиција у оквиру Фестивала „Чокански добошари”, али и другим местима где сарађују са удружењима жена. Активно је више од 20 жена, које се радо лаћају посла.

- На друштвени ангажман жена у оквиру удружења различито се гледа, неко га цени, а неко не - констатује Смиљански. - Они који не цене то што радимо уместо што налазе замерке, боље нека нам се придруже и покажу шта знају. Вреди се ангажовати, било да је реч о презентацији традиционалних јела и посластица или рукотворина које израђујемо, или када добровољним радом уређујемо наше место - каже Јулиш Смиљански.

Од рукотоврина жене у падејском удуржењу су се определиле за највише за декупаж, али знају и да плету и да везу, па се састају сваког понедељка и среде на радионицама, где од купљених материјала израђују изузетно лепе украсне и употребне предмете.

- Ко зна шта је декупаж цени то што радимо. Оно што урадимо приказујемо као наше стваралаштво. Били смо недавно у Шиду где се приказивало стваралаштво сеоских жена војвођанских места. На манифестацијама где има пуно народа нешто рукотворина се и прода, а слабије иде у мањим местима. Нама је најважније да се састајемо и дружимо, истрајне смо и не предајемо се тек тако, стално идемо и на чајанке где се веселимо - испричала је Јулиш Смиљански. 

Председница Удружења „Сунце” Драгица Раданов уверена је да се рад жена у селу цени, а истиче да успешном континуираном раду доприноси добра сарадња и подршка Месне заједнице Падеј и локална самоуправа општине Чока.

- Када год треба они помогну нама, а ми узвраћамо када затреба разним активностима. Верујем да смо цењене и поштоване јер се одазивамо на све манифестације. У акцијама уређења села учествују само жене нашег удружења, мада има и других удружења чији би чланови могли више засукати рукаве - примећује Драгица Раданов. 

Она сматра да би требало мало више да се укључи подмладак, међутим млађе жене се слабо одазивају и укључују у рад.

- Верујем да млађе жене имају више обавеза код куће, мада их и ми имамо. Претежно смо све пензионерке и удовице, па нема никаквих препрека да корисно проводимо време којег имамо, да се дружимо и заједнички радимо у друштвеном раду, а млађе удате жене ипак имају више обавеза код куће - каже Раданов.

М. Митровић

EUR/RSD 117.5834
Најновије вести