Уређење приобаља Великог бачког канала

СОМБОР: Некадашња економска транспортна жила куцавица овог дела Европе, Велики бачки канал, чије је прокопавање почело још за вакта Хабзбуршке монархије, од свог почетка код Бездана важи за један од најчистијих континенталних вештачких водотокова, док се након тога претвара у прави еколошку клоаку.
e
Фото: Dnevnik.rs

Да би, макар на свом подручју, задржали ВБК у стању чистог и незагађеног туристичког бисера сомборске власти, предвођене градоначелником Антониом Ратковићем, уприличиле су радни састанак са управљачем овог водотока, тачније Срђаном Кружевићем, генералним директором „Вода Војводине“.

Повод за састанак су били заједнички планови за ревитализацију деонице Великог бачког канала у Сомбору и његовој околини, након што је заједничкичким снагама израђен елаборат за ове радове. Планирано је да се прво ревитализује деоница канала са десне стране од Апатинског моста, а у оквиру радова била би направљена и инспекцијска стаза на другој обали канала, коју ће моћи да користе и грађани за рекреацију и, Сомборцима најомиљенију разбибригу, пецање. Према речима директора ЈВП „Воде Војводине“, планирани радови значајно ће допринети заштити, али и наводњавању пољопривредног земљишта.

- Проток канала је доста смањен и имамо свега 18 кубних метара по секунди, а да бисмо задовољили систем који је потребан да наводњава, јер овде постоји доста двонаменске мреже, систему је потребно 35 секундних кубних метара. Ми ћемо овај посао радити из сопствених средстава, али ћемо и аплицирати у неким фондовима који буду имали разумевања за то – изнео је Кружевић планове јавног предузећа којем је на челу - Покушаћемо и да код Бездана направимо један добар улаз воде како би и оданде побољшали проток, јер је то јако важно због две ствари. Прва ствар је да бисмо се сачували од унутрашњих вода, односно да бисмо имали капацитет да прихватимо унутрашње воде, а оно што је пољопривредницима још важније јесте да могу да наводњавају своје њиве - рекао је директор ЈВП „Воде Војводине“ Срђан Кружевић.

Градоначелник Сомбора је истакао да је ово заједнички пројекат Града, ЈВП „Воде Војводине“ и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство.

- Локална самоуправа је препознала колики је значај каналске мреже коју имамо на нашој територији, па ћемо из године у годину увећавати улагања у њу, јер је запуштеност канала недопустива, пошто они пуно значе како водопривредном предузећу, тако и нашим пољопривредницима – нагласио је Ратковић, не занемарујући улогу Великог бачког канала у сегменту туризма, али и рекреације овдашњег живља - Битно је да се на овој траси у дужини од 820 метара налази наше купалиште „Штранд“, што ће свакако значити да ова деоница буде лепша, чистија и боља. Ако сви заједнички уложимо средства у овакве ствари, сигуран сам да ћемо моћи и успешно да их реализујемо - поручио је градоначелник Ратковић.

М. Миљеновић

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести