Уручена признања истакнутим појединцима Општине Кањижа

КАЊИЖА: Дан општине Кањижа прослављен је на пригодан начин, примерено актуелној епидемиолошкој ситуацији.
д
Фото: Карољ Пушкаш

Одржана је свечана седница Скупштине општине на којој су интониране две химне, српска и мађарска, а након поздравних речи председника Скупштине општине Роберта Лацка приказан је видео-запис о дешавањима у општини у претходних годину дана, с посебним акцентом на улагањима у разним областима.

Председник општине Роберт Фејстамер, указао је да се ова година разликује од претходних, али да је потребно одати поштовање заједници поводом Дана општине.

- Велика дела, важни датуми, особе на које можемо бити поносни не знају за епидемију. Дан општине Кањижа је празник који нас сваке године подстакне да се осврнемо на оно што је иза нас, да сагледамо учињено. Успони и падови се увек наизменично смењују у нашим животима, а то је одлика и рада, функционисања општине, наше заједнице. Упркос до сада невиђеним изазовима и проблемима са којим смо се суочавали ове године, важни пројекти су завршени, а неки се ускоро завршавају. Све за добробит наше заједнице, наших суграђана - нагласио је Фејстамер.

Дан општине прилика је да се изрази поштовање према онима који доприносе развоју општине и остављају траг у животу заједнице. А да је таквих људи много доказује велик број пристиглих литерарних радова на позив који је упућен основцима, као и на фотоконкурс локалне самоуправе.

-  Сваки рад је посебна прича, пуна захвалности, поштовања и оданости нашим вредним суграђанима. Њихова упорност, рад, труд и таленат, а у неким случајевима и њихова храброст је учинила наш град, нашу општину оним што јесте, драгуљем панонске низије - рекао је Фејстамер.

Фејстамер је истакао да прави значај Дана општине не чине резултати локалне самоуправе, нити њени планови, него верује да су у свакој локалној заједници најважнији људи. Добитник највишег признања Плакете „Про Урбе” са новчаном наградом је уметник Иштван Фујкин из Хоргоша. Добитници Повеље захвалности су економиста у пензији Карољ Кермеци из Кањиже, педагог у пензији Катарина Маћко из Мартоноша и координатор Етно куће у Тотовом Селу Рожа Жолдош. Добитник плакете „Јувентус - Про Урбе” је инжењер Криштоф Мухи из Кањиже.

У музичком делу програма на хармоници је наступила наставница Основне музичке школе Кањижа Аранка Хајду Варади. Признања истакнутим појединцима, који су својим истрајним залагањем много учинили на пољу афирмације и развоја општине, уручио је председник општине Роберт Фејстамер.

На спомен- обележје „Ту је почетак Кањиже”, на месту настанка насеља на Рибарском тргу положени су венци. У писаним документима Кањижа се први пут помиње 1093. године, а натпис на споменику је исписан на српском, мађарском и латинском језику.

Од пратећих програма у кањишком Регионалном центру за стручно оспособљавање запослених у образовању одржана је презентација мобилне апликације „Еддие” Криштофа Мухија, а у Хоргошу је приказан овогодишњи албум уметника Иштвана Фујкина. У Галерији „Тихамер Добо” у Кањижи је отворена изложба радова керамичара Петера Ожвара, док је у Библиотеци  „Јожеф Атила” приређена поставка „Познати Кањижани”. 

М. Митровић

 

EUR/RSD 117.0791
Најновије вести