Ватикан одобрио закуп старе цркве у Баноштору

Баноштор ће кроз две године добити пристаниште у ком ће пристајати велики туристички бродови, а како се тик преко пута налази стара разрушена црква „Св.Рудолф“, занимало нас је да ли Општина Беочин планира њено реновирање, како би туристе дочекао мало лепши призор, иако и тако стара, и оронула, поготово по тмурном времену, делује помало бајковито.
crkva 1
Фото: Ј. Ивановић

Председник Општине Беочин Митар Милинковић нам је рекао при посети овој општини, да је власник винарије „Фрушкогорски виногради“ из Баноштора Гордан Башић, чија винарија се налази тик иза цркве, добио дозволу од Ватикана на 99 година да се брине о цркви.

Гордан Башић каже за „Дневник“ да су цркву Свети Рудолф добили на вишедеценијско коришћење од Католичке цркве како би јој зауставили пропадање, вратили првобитни облик и у њој формирали Центар за истраживање винске културе.

Фото: Гордан Башић, фото: Ј. Ивановић

„Када буде завршена предвиђено је да се у њој одржавају представе, концерти, предавања, изложбе, винска такмичења и дегустације, сајмови, а у посебном делу је предвиђено формирање Фрушкогорског винског архива“, истиче Башић.

Колико ће то да кошта за сада није познато, али Баношторци се надају да ће добити помоћ са стране.

Према Башићевим речима, значај таквог објекта превазилази границе Баноштора, а уз привез за туристичке бродове, када буде изграђен пристан, ново урбанистичко решење, и адекватна пратећа инфраструктура, значиће много овом малом месту.

„Баноштор ће се, а самим тим и Фрушка гора, уписати у светске туристичке карте. У току је израда проширења наше винарије која се налази иза цркве и њених дегустационих капацитета, и од коначног решења, зависиће да ли ћемо из винарије кроз тунел ићи директно на позоришну предтсаву, која ће се одржавати у цркви, што нам је један од планова“, каже Башић, који у Баноштору планира проширење засада, унапређење производње вина и развоја винског туризма.

Фото: Ј. Ивановић

Вина са Фрушке горе пију се и у Кини

Власник винарије „Фрушкогорски виногради“, која је чувена по винима „Квет“, „Фрушкаћ“ и „Три сунца“, Гордан Башић каже да је будућност Фрушке горе у грашцу, ризлингу и грашевини, или како већ ко одлучи да се зове, чувеном ризлингу.

„Сигурно ће бити заступљени у најбољим ресторанима широм света, одличне резултате даје мерлот, пинот ноир и траминац, било да се ради о сувом вину или о касној берби“,

каже Башић и додаје да су за мерлот добили златну медаљу на Светској изложби мерлота и каберне сувињона у Бергаму у Италији прошле године, а касна берба од траминца добила је признање најбољег природног слатког вина у региону.

Да су фрушкогорска вина надалеко чувена, говори податак да су сва три вина ове винарије препозната на нашем, страном и кинеском тржишту, тако да велики део вина који се направи на обронцима Фрушке горе, попију Кинези, према Башићевим речима, на обострано задовољство.


Он је и председник Удружења винара са Фрушке горе, које окупља 40 малих винарија, први пут је у виноград ушао пре 12 година, када је и отворио своју винарију „Фрушкогорски виногради“ и од тада каже из винограда излази само када мора.

Фото: Ј. Ивановић

„Вински туризам је незаобилазни део посла којим се бавим, а промоција Баноштора у туристичком смислу је од непроцењивог значаја за развој винарства- каже Башић и додаје да је међународни пристан један од ресурса који ће им помоћи да туристи дођу у Баноштор, а на њима је да им омогуће да се задовољни врате на брод и наставе путовање.“

Он напомиње да им су им неопходни и други инсфраструктурни предуслови, као што су прилазни путеви, паркинзи, смештајни капацитети, али да се надају помоћи Општине, Покрајине и Републике.


У старој цркви вински истраживачки центар

Руинирана црква Свети Рудолф у Баноштору деценијама “боде очи” мештанима баноштора, али и пролазницима било да поред ње иду путем или плове Дунавом. Винарија “Фрушкогорски виногради” која се налази поред цркве, успела је од Ватикана да добије дозволу за закуп руиниране цркве како би јој зауставили пропадање, вратили првобитни облик и у њој формирали Центар за истраживање винске културе.


„Фрушка гора је, ако је веровати историјским изворима, прво место где су Римљани засадили винову лозу ван територије старог Рима. Ако се узме у обзир чињеница да је више римских императора родом из Сирмиума, данашње Сремске Митровице, није необично што су баш ово поднебље, уз све климатске и педолошке предности изабрали“, каже Башић.

Фото: Ј. Ивановић

Он напомиње да је северна падине Фрушке горе, на којој се и налазе његови виногради, омеђена са једне стране Дунавом, који је неисцрпан извор енергије, па зими винограде греје, а лети их хлади, понаша се и као огледало, па додаје виноградима још мало рефлектоване сунчеве светлости, док са друге стране свежина Фрушке горе доприноси сталном струјању ваздуха између редова, суши лишће и омогућава да уз минималну примену хемијских средстава, виноград даје здраво грожђе, врхунског квалитета.

„Надам се да ће читава Фрушка гора у наредном периоду бити прекривена воћњацима и виноградима“, каже Башић и додаје да виноградарство у њиховом поднебљу доживљава поновни процват након полувековног периода мировања.

„Сви винари имају задатак да промовишу вино, али и регион“, тврди Башић и додаје да би волео да термин конкуренција, замени кооперација, јер само тако могу довести Фрушку гору на пиједестал који им припада.

Маша Стакић

Vladimir
19.03.2018 • 11:45
Odlična vinarija, vina za preporuku. Svaka čast!
Dejan
22.03.2018 • 14:32
Nece srblje znati sta da radi sa ovom ponudom, ovo treba da vodi neki svajcarac-nemac ili od ovog nema nista !! Pristan u NS stoji u magacinu vec skoro 15 godina a oni hoce da prave novo sa druge strane, pa prvo bgd nece to dozvoliti jer ko ce kod njih posle da pristaje i ostavlja novce !! Ponavljam, od ovog nece biti nista jer ce se srbi izmedju sebe posvadjati oko podele plena !!!
EUR/RSD 117.5361
Најновије вести