Дани грожђа у Баноштору: Потекле прве капи сремачког нектара

НОВИ САД: Уз звуке тамбурашког оркестра КУД-а “Бриле” из Беочина и дефиле учесника бербе, почели су баношторски Дани грожђа у центру овог фрушкогорског села. Убрзо је уследио приказ традиционалног начина прераде грожђа, те су на радост посетилаца потекле и прве слатке капи  сремачког нектара.
banostor
Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Баноштор обележава 21. годину Дана грожђа, а слави тако што су наши Баношторци сложни, радни и вредни, истакао је председник Месне заједнице Баноштор Радивој Ракић.

Како је даље казао, ове године грожђе је раније сазрело, па је берба дошла раније, винари су у великом послу, добра је сласт, биће доброг вина.  

Дуга је традиција производње вина у Баноштору, а самим тим и грожђа.

Тамо тренутно има девет регистрованих винарија, што значи да од 750 становника, “по глави” има 1.000 литара вина.

Виногради се простиру на око 200 хектара са тенденцијом нове садње и нових хектара. Од сорти које се у Баноштору гаје, најраспрострањенији је италијански ризлинг, затим шардоне, разне друге врсте белих пиноа, а од црних сорти каберне совињон и мерло.

Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)

Ове године грожђе је, кажу, изузетно слатко, а суша је погодовала виноградима, те су неке сорте већ обране (неопланта и шардоне). Род је нешто мањи услед измрзавања, за око 20 одсто у односу на лане. Која винска сорта је фаворит ове године, још је рано рећи. Чека се следећа берба, а за двадесетак дана резултат ће бити познат.

Вински подрум “Прекогачић” у Беочину датира из 1890. године, а винограде смо наследили од прадеде, прича Петар Прекогачић (24), на којег је подрум регистрован откако је постао пунолетан. Како додаје, подрум су средили, посао разрадили.

У подрум тренутно може да стане око 15 до 20 хиљада литара вина. Од белих сорти грожђа имамо “Италијански ризлинг”, а од црних “Пробус”, “Вранац” и ове године смо направили мало “Бермета”. Од розеа имамо “Хамбург”. Овде смо изложили “Пробус” и “Вранац” од црних, а од белих “Италијански ризлинг”. Цена литра у ринфузи је 250 динара, а у стакленим флашама 400, без обзира на то која је сорта у питању, прича овај винар.

Поред вина, продајемо и ракију од дуње, кајсије и шљиве. Неколико година учествовали смо на “Интерфесту” у Новом Саду, а у Баноштору смо сигурно 10. пут. Обично продамо више грожђа, него вина, закључује Прекогачић.

Фото: Dnevnik (Radivoj Hadžić)
Вина у оквиру баношторске манифестације на Тргу вина изложило је 12 винарија, а своје производе 13 излагача.

Посетиоци имају прилику да обиђу мини привредни сајам у оквиру којег се представило девет излагача.

Рукотворине и кулинарски специјалитети осам удружења жена дају манифестацији посебну драж.

Покровитељи манифестације су општина Беочин и Савет МЗ Баноштор.

По речима мештана, Баноштор је једно од најбогатијих винских подручја са исто тако богатом туристичком понудом, те овде важи изрека “Ко једном дође, ту и остане!”.

Б. Павковић

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести