Велики туристички потенцијали Шида, на падинама Фрушке горе

​​​​​​​ШИД: Председник општине Шид Зоран Семеновић каже да откако се појавио коронавирус у нашој држави, шидску општину су преплавили туристи и кампери.
Р. Хаџић
Фото: Р. Хаџић

Београђани су покуповали куће по Ердевику, наводи он, и све викендице около.

На путу до Шида прошли смо и поред језера Мохарач, које није толико урбанизовано, али је природа прелепа. Ишли смо ка Ердевику, а грешком скренули на камени пут и видели само једну кућу поред великог језера. Језеро заиста има велики туристички потенцијал.

-Постоје планови у договору са Националним парком Фрушка гора везано за језеро Мохарач. Реч је о приватном земљишту и потребно је да се то уреди да се зна ко шта купује- каже Семеновић. -Имамо и језеро Брује, које је у Ердевику, па Сотско језеро, цео ток реке Босут више од 38 километара тече кроз шидску општину, 22.000 хектара шума, падине Фрушке горе...

Он каже да смо прошли лепим путем од Новог Сада до Шида, само је део око језера Мохарач лош, али је бржи пут, што кажу сви Шиђани.

-Код Корушке треба скренути лево, па се изађе на партизански пут. Туда Шиђани иду до Новог Сада- напомиње Семеновић. -Код нас ће тек туризам да се развија, а фокус на то ставићемо средином идуће године. Оно што ми имамо, то нема нико. У Војводини не постоји општина која има, шта све ми имамо. али нико није водио бригу о томе, свима је било успут.


Мигранти неће да остану, а ни да раде

Мигранти и даље проблем представљају проблем у Шиду, иако се нико није задржао дуже од годину дана у овој општини, јер успевају кроз “гејм” да прођу границе, наводи председник шидске општине Зоран Семеновић.

-Неће ни да раде, имали смо покушај у неколико наврата да запослимо мигранте као сезонске раднике код озбиљних пољопривредника који се баве воћарством, кад већ по цео дан леже и спавају, али им не пада на памет да раде за 20 евра дневно- истиче Семеновић.


Осим природних лепота попут Моровића, Семеновић каже да Шид има још много тога чиме се може похвалити.

-Сава Шумановић, те Илија Башићевић Босиљ који је на светском нивоу познатији од Шумановића, један од 10 најутицајнијих светских сликара наиваца, такође је из Шида. Имамо легате од оба сликара -каже председник шидске општине. -Имамо и археолошко налазиште Градина, где се могу наћи предмети од неолита до млађег бронзаног доба, комплетно је цео пресек пронађен. Правимо поставку, која ће се налазити у новом објекту, баш за ту намену.

Шид има и ризницу у Владичанском двору, где се могу видети реликвије из 1700-тих година, а Семеновић напомиње да једини имају и Русински двор.

-Имамо и манастире Пријина глава, Света Петка, Ђипша, сви се налазе на нашој територији. Имамо и Спомен- обележје Сремски фронт код села Адашевци, али и гуслара Филипа Вишњића у Вишњичеву, Симеон Пишчевић хроничар једног времена о коме се тек сада почиње писати- каже Семеновић и додаје да су пола вински, а пола сремски Срем.

М. Стакић

EUR/RSD 117.5782
Најновије вести