Видео-надзором против вандализма

ИРИШКИ ВЕНАЦ: Током  2017. године споменик на Иришком венцу, дело једног од наших најбољих вајара Сретена Стојановића, по први пут је реновирано након  1950. године, када је и постављен.
Spomenik na Iriškom vencu sada se čuva i fizički Foto: Dnevnik.rs
Фото: Споменик на Иришком венцу сада се чува и физички Фото: Дневник.рс

Пројекат ревитализације обављен је захваљујући Покрајинском секретеријату за информисање и културу , који је је био један од главних иницијатора обнове споменика, док је  Министарство рад, запошљавање, борачка и социјална питања подржало иницијатуву. Све је рађено под палицом Покрајинског завода за заштиту споменика културе.

Вандалима који су ишчупали бронзане плоче стало се на пут уградњом видео-надзора, али се споменик сада чува и физички како се овакав случај више не би поновио.Директорка фирме „Пројектант СМ“ из Сремске Митровице Љиљана Божић каже да је посао био велик и свака плоча морала да се диже и спушта поново, јер је током година земља попустила.

„Споменик на Иришком венцу смо завршили у року, нарадили се, пошто је посао био врло захтеван“, истиче Божић и додаје да је сваки камен подигнут, очишћен, нивелисан, додат песак да би подлога била стабилна и заливен са житким цементним малтером да не би коров растао.

Према њеним речима, морали су да се снађу и направили импровизовану дизалицу, јер се доњем платоу, величине 2.500 квадрата, није могло прићи на други начин. Постамент је такође враћен у првобитно стање, јер пукотине које су настале после пропадања хидроизолације и уласка леда, односно воде и направили су померање и до четири центиметра.

„Један ћошак је био склон паду, али смо и то поправили. Споменик сада има нову хидроизолацију, која не може да се топи на сунцу. Два крила која представљају латинично в су сређени, окречени, све је испескарено тако да камен изгледа као да је јуче донесен“, напомиње Божић.

Из Завода за заштиту споменика Иван Филиповић  каже да је споменик рађен у више фаза, а да су прво урађени бронзано рељефни радови.

„Имамо усмеравајуће пијуне око самог споменика, пошто су вандали чупали рељефе тракторима или неком машином коју су дотерали на плато споменика, јер није било могуће ручно нити било како другачије ишчупати рељефе, тешке неколико тона, али и то се десило да за ноћ нестане две тоне бронзаног рељефа“, каже Филиповић. Сада је урађен заштитни прстен са стубићима, плато је потпуно реконструисан, сваки камен је подизан, поново постављен.

Покрајински секретеријат за информисање и културу је био један од главних иницијатора обнове споменика, а Министарство рад, запошљавање, борачка и социјална питања све надгледало.

 М. Стакић

EUR/RSD 118.2214
Најновије вести