Вила Михајловић у Зрењанину - кућа високих амбијенталних вредности

ЗРЕЊАНИН: Кеј 2. октобра се простире левом страном некадашњег корита Бегеја и у овој улици, у зрењанинском насељу Мала Америка, налази се низ кућа високих амбијенталних вредности. Један од тих објеката је и Вила Михајловић.
v
Фото: Ilustracija

Историчар уметности Бојан Којичић из Завода за заштиту споменика културе Зрењанин наводи да су у овом делу града сачувани објекти грађени у временском интервалу од једног века и у различитим стилским правцима, од класицизма до архитектуре модерне.

– Управо овај континуитет у изградњи сведочи о атрактивности овог дела града, који је близу центра, али ипак довољно далеко да обезбеди мир и интимност станара у окружењу зеленила и у близини воде. Плацеви су били пространи, а улични фронтови широки – објашњава Којичић.

Вила Михајловић налази се на адреси Кеј 2. октобра 23. Изграђена је 1891. године у стилу романтизма, а њен први власник био је великобечкеречки адвокат др Еден Михајловић.

– Слободностојећа вила, интересантног изгледа и веома развијене основе, постављена је нешто ближе регулационој линији кеја од суседне Виле Келер. Кућа је приземна, постављена изнад високог подрума. На приступној фасади је веома декоративно обрађен трем који је дубок и наткривен двоводним кровом – истиче Бојан Којичић.

На самом углу зграде је еркер квадратне основе, постављен под углом од 45 степени у односу на сучељене фасаде

– Еркер у висини крова прелази у кулу квадратне основе, а завршава се капом у виду преломљене четворостране пирамиде. На бочној фасади виле, у централној осовини, издиже се вертикални забат са великим кровним прозором и двоводним кровом изнад забата – наводи Којичић.

Жељко Балабан

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести