Вишак парадајза скувају па продају

ТАРАШ, ЛУКИНО СЕЛО: Парадајз, који је посађен или посејан на отвореном у Тарашу и Лукином Селу ускоро ће се наћи на зрењанинским пијацама. Како сада ствари стоје, произвођачи могу очекивати цену од око 50 динара за килограм. То није цена која покрива трошкове, али већи произвођачи на други начин покушавају да изваде штету.
w
Фото: Pixabay.com

- Очекујемо да парадајз са њиве почне да зри за недељу дана. Ове године га имамо на око шест ари, и у односу на прошлу годину, знатно смо смањили површине. Није разлог само цена, која му падне када овај парадајз доспе за брање, него и чињеница да имамо других послова. Парадајз захтева пуно времена, поготово када је година сушна као што је ова. Свако друго вече га заливамо, а где су трошкови за семе, за фолије... Но, од прошле године сам почела са прерадом и то је добар начин да се некако извади штета - каже Драгана Жегарац из Тараша.

Све што не прода на пијаци, она кува, конзервира и продаје као кувани парадајз.

-Имам сталне муштерије. Оне знају шта купују и већ имам наручене количине, а да парадајз још није ни почео да се бере - истиче Жегарац.

Парадајз кувају и на пољопривредном газдинству Балањијевих у Лукином Селу.

- Оно што не продамо, ми већ годинама прерађујемо и врло смо задовољни. Од вишкова смо већ почели да кувамо парадајз а, као и наше остале производе, продајемо га на новобеоградској пијаци - напомиње Шандор Балањи.

Балањијеви се баве органском производњом и, како каже наш саговорник, задовољни су ценом коју постигну у Београду за свој органски парадајз.

-Београд можда није добар пример, али ценом су, колико чујем на пијаци, задовољни и произвођачи конвенционалног парадајза. Сваком ко има вишкове препоручио бих да их преради или да о томе размишља. Јесте то више посла, али ништа се не баци, а постоји тржиште за домаћи кувани парадајз, или неки други производ од њега - препоручује Балањи.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.5784
Најновије вести