Више од дванаест хиљада потписа против кафилерије у Зрењанину

ЗРЕЊАНИН: Активисти Удружења грађана „Стоп кафилерији“ јуче су на писарници Градске управе предали петицију под називом „Да Зрењанин дише“, са више од 12.000 потписа, којом се захтева трајно решавање проблема повезаних са испуштањем непријатних мириса из кафилерије „Прекон“.
peticija kafilerija 1
Фото: Приватна архива

У образложењу петиције потписници се позивају на прописе који грађанима гарантују право на здрав и квалитетан живот и здраву животну средину.

„Проблем загађења ваздуха које потиче из погона фабрике „Прекон“ није од јуче, али сматрамо да је сада крајње време да се тај проблем трајно реши“, наводи се, између осталог, у тексту петиције „Да Зрењанин дише“.

Један од активиста удружења „Стоп кафилерији“ Гојкан Стојиновић рекао је након предаје петиције да постоје незваничне најаве да ће проблем са загађењима из кафилерије овог пута бити стварно и решен.

- Од старта нам је циљ био да зауставимо непријатне мирисе из кафилерије, који нас угрожавају годинама. Двоипомесечну борбу завршавамо данас овим симболичним чином. И сматрамо то нашим великим успехом. Верујем да 12.000 потписа обавезује и нас и градску власт. Након незваничног састанка са представницима градске власти, имам утисак да су надлежни овог пута заиста искрени у одлуци да проблем са кафилеријом реше трајно - рекао је Стојиновић.

Претходно је у сали Градског већа одржан састанак представника Града Зрењанина и Удружења грађана „Стоп кафилерији”. Председник Скупштине града Чедомир Јањић је рекао да се локална самоуправа тим проблемом бавила неколико година и да се на разне начине покушавало изнаћи решење. Казао је да је постојало неколико опција за решење, а да су инспектори у међувремену урадили свој део посла. Наиме, средином августа је донето решење којим се привремено забрањује обављање производног процеса у погонима кафилерије. Јањић је додао да се иде ка томе да погон буде измештен из града.

Заменик градоначелника Саша Сантовац је напоменуо да је Град Зрењанин показао добру вољу за решавањем дугогодишњег проблема Зрењанинаца, али и да је учинио конкретне кораке.

Активисти Удружења грађана „Стоп кафилерији” поручили су да Зрењанинци желе да проблем са кафилеријом буде трајно решен. Они су затражили и информације о даљим корацима које ће надлежне градске институције и службе предузети у том правцу.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести