Зрењанинска кафилерија спремна да се измести из града

ЗРЕЊАНИН: Грађани Зрењанина су већ годинама револтирани због непријатних мириса који се шире из погона фирме „Прекон“, односно зрењанинске кафилерије, а последњих дана организовали су и протесте, захтевајући да се овај проблем коначно реши.
„Prekon“,zrenjaninska kafilerija Foto: privatna arhiva
Фото: „Прекон“,зрењанинска кафилерија Фото: приватна архива

Тим поводом, огласило се и предузеће „Прекон“, које је у саопштењу за јавност, а које је потписао директор Славко Поповић, истакло да оно послује у складу са важећим законским прописима и да се поштују сви стандарди предвиђени за ову врсту делатности. Директор Поповић је нагласио да је, и поред тога, а уважавајући пријаве грађана, руководство „Прекона“ спремно да уз помоћ локалне самоуправе, надлежних покрајинских органа, Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде, Министарства заштите животне средине, као и надлежних покрајинских органа, у наредном, и то кратком року, измести своје прерађивачке погоне ван градске зоне.

- У преговорима са представницима Града Зрењанина се, поред помоћи коју би нам пружили за премештање фабрике на једну од три потенцијалне локације погодне за обављање ове делатности, разматра и могућност јавно-приватног партнерства са компанијом „Енерго-зелена“ из Инђије. Желимо да нагласимо да „Прекон“ није кафилерија, да се у нашим погонима не уништавају лешеви животиња, већ се прерађује животињски отпад треће категорије из кланичне производње, од којих се добија прерађен протеин животињског порекла, топљена маст, међупроизвод за лабораторијске реагенсе, фармацеутску индустрију, козметичке производе и друго – објашњава Славко Поповић.

Он је додао да „Прекон“, због специфичности материјала за прераду, има у плану да константно унапређује производњу и максимално редукује евентуалне непријатне мирисе.

- Ова грана привредне делатности је само једна карика у производном ланцу, од производње на њивама до прерађивачко-прехрамбене индустрије. Њеним престанком рада дошло би до уништења целокупне кланичне индустрије у Србији, са 1.000 регистрованих кланица. Оно што је проблем наше целокупне друштвене заједнице је тај што у Србији, поред фирме „Прекон“, ради још „Жибел“ из Бачке Тополе, док као кафилерија за спаљивање лешева животиња активно ради само погон „Напредак“ у Ћуприји и однедавно поново „Енерго-зелена“ у Инђији – наводи Поповић.

По његовим речима, чињеница је да су за све кланице у Србији то веома мали капацитети за сакупљање, прераду и уништавање животињског отпада, што се мора хитно решавати на нивоу државе.

- Овај проблем очекује све нас у врло блиској будућности и много је већи и озбиљнији од „проблема“, који се приписује фирми „Прекон“. Наиме, сматрамо да су пријаве против „Прекона“ политичке природе и да је у питању намерно и тенденциозно агитовање појединих острашћених структура у циљу сопствене политичке промоције, чије су “активности” много већи проблем за град Зрењанин од свих пријатних и мање пријатних мириса – тврди Поповић.

Ж. Балабан

 

EUR/RSD 117.1996
Најновије вести