Вода већ бољег квалитета у Зрењанину

ЗРЕЊАНИН: Након неколико дана од почетка пробног рада постројења за пречишћавање воде за пиће у Зрењанину, у систему градског водовода је око 30 процената пречишћене воде, која је значајно бољег квалитета од досадашње.
zr - voda.JPG
Фото: Dnevnik.rs

Истовремено се наставља с тестирањем свих параметара и опреме постројења. Тај проценат, истичу надлежни, сукцесивно ће се повећавати како буду одмицали радови на провери опреме, све до постизања квалитета прописаног стандардима Републике Србије.

Градоначелник Зрењанина Чедомир Јањић изјавио је да ће се испитивања наставити наредних дана и недеља, и да ће се, у складу с тим, одређена количина пречишћене воде пуштати у систем.

"Вода у зрењанинском водоводу већ сада је бољег квалитета, али то још увек нису они параметри које очекујемо. Када од инвеститора постројења за пречишћавање будемо добили информацију да је постигнут одговарајући квалитет, онда крећу мерења. По нашем уговору, 15 дана узастопно, три пута дневно, меримо све параметре и ако су они по српским стандардима, моћи ћемо да кажемо да је вода здрава за пиће, наравно уз потврду акредитованих институција. Очекујемо да се то догоди у наредних 45 дана",  истакао је Јањић и подсетио да су стандарди за квалитет воде за пиће које прописује Република Србија строжи од оних који су на снази у Европској унији.

По речима Јањића, без обзира на ту чињеницу, локална самоуправа је, када је рађена јавна набавка за услугу пречишћавања воде, тражила здраву пијаћу воду по домаћим стандардима и то је једино што је интересује.

Тестирање опреме постојења подразумева пролаз сирове воде из бунара кроз све фазе пречишћавања, од предтретмана, преко ултрафилтрације, до јонских измењивача, уз одговарајуће хемијске анализе у свакој фази, појашњава Синиша Гајин из ЈКП „Водовод и канализација”.

"Када се заврши комплетно испитивање опреме, када анализе квалитета покажу да је вода у складу са стандардима које прописује Република Србија и када Завод за јавно здравље Зрењанин потврди те резултате, тада можемо очекивати да надлежне инспекције, које су увеле забрану зрењанинске воде за пиће, ту забрану и скину", наглашава Гајин.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1990
Најновије вести