Волонтери међу децом с посебним потребама

БЕЧЕЈ: Центар за социјални рад општине Бечеј је потписивањем Меморандума о сарадњи с Бечејским удружењем младих и Канцеларијом за младе општине Бечеј, формално озваничио већ постојећу сарадњу у Дневном боравку за децу са сметњама у развоју.
s
Фото: Општина Бечеј

Симболично је то урађено уочи Међународног дана волонтера у просторијама Дечијег боравка, који се налази у централној згради Предшколске установе „Лабуд Пејовић“.

- С радошћу истичемо да смо и током минулих годину и по дана, колико Дневни боравак постоји, имали успешну сарадњу са младим волонтерима. Потписивањем Меморандума јасно дајемо до знања да у наредној години планирамо да интезивирамо сарадњу и заједнички се бавимо сличним пројектима и остварујемо циљеве који су нам слични – рекла је, том приликом, директорка Центра за социјални рад општине Бечеј Ивона Божовић.

Иницијатива је потекла из Бечејског удружења младих (БУМ), чији су чланови били учесници пројекта „Укључивање уживо“, који је Београдски центар за људска права спровео у шест општина - Бечеју, Крагујевцу, Нишу, Новом Пазару, Обреновцу и Панчеву, са циљем да се унапреди положај младих из друштвено осетљивих група.

- Обуку из наше општине прошло је нас 18 „бумоваца“, а примарни задатак нам је био да у својој локалној заједници реализујемо пилот пројекат везан за креирање повољног окружења, тачније инклузију младих из маргинализованих група. Радује нас што смо постигли сагласност да наш пројекат спроведемо у Девном боравку, где ћемо волонтирати и вршњаке упознати с овом тематиком, како би ову проблематику проширили на већи број младих с циљем да се активирају у овој области деловања -  додала је Маријана Букуров, једна од оних који су прошли обуку.

Двадесетак „бумоваца“ се пријавило за волонтирање у Дневном боравку, али то није и коначан број, јер је позив отворен за све који имају предиспозиције за овакву врсту волонтирања

Председник „бумоваца“ Александар Ђекић сматра да је продужење пројекта „Укључивање уживо“ на локалном нивоу иницијални корак за неке нове заједничке активности.

- Поред волонтирања наших чланова наредна три месеца, верујем да ћемо у циљу остварења идентичних циљева писати заједничке пројекте и тако допринети далеко бољем стању у овој области на локаланом нивоу, гледа унапред Александар Ђекић.

Двадесетак „бумоваца“ се пријавило за волонтирање у Дневном боравку, али то није и коначан број, јер је позив отворен за све који имају предиспозиције за овакву врсту волонтирања.

- За развој локалне заједнице изузетно је важна Међусекторска сарадња, а ми је имамо и са Центром за социјални рад и са „бумовцима“. Увек подржавамо овакве и сличне иницијативе младих, јер смо сектор локалне самоуправе задужен за локалну омладинску политику - закључује причу потписника Меморандума координатор Канцеларије за младе општине Бечеј Дане Мандић.

По завршетку официјелног дела потписивања, чланице БУМ-а Маријана Букуров и Милица Славнић уручиле су корисницима Дневног боравка комплет друштвених игара, а сутрадан су заједно обележили Међународни дан волонтера.

В. Јанков

EUR/RSD 117.3460
Најновије вести