Врбас спреман за почетак градње пруге Суботица - Нови Сад

ВРБАС: Сва предузећа и службе у Врбасу спремне су да пруже логистичку подршку за ефикасан почетак радова на градњи брзе пруге Суботица - Нови Сад, саопштила је данас та војвођанска општина.
pruga-kinezi
Фото: Општина Врбас

Додаје се да су о припремним активностима које је потребно обавити пре почетка радова на деоници која пролази кроз Врбас, смештању материјала и уређењу железничке станице разговарали председник општине Врбас Предраг Ројевић, руководиоци надлежних локалних служби и предузећа и представници ЈП Инфраструктуре железнице Србије и конзорцијума кинеских компанија ЦРИ и ЦЦЦЦ које изводе радове.

"Општина Врбас и све њене службе и предузећа пружиће пратећу логистичку подршку, која је неопходна да се пројекат од значаја за целу Војводину и Србију реализује у предвиђеним роковима. Изградња нове, брзе пруге веома је значајна за Врбас и све наше становнике и привреднике", изјавио је након састанка Ројевић.

Он је нагласио да је за Врбас као индустријски центар будућа брза пруга важна за превоз роба и услуга.

"Уз то, нова пруга ће омогућити брже и ефикасније привлачење страних инвестиција и унапређење привредног амбијента у нашем граду. На тај начин моћи ћемо боље да искористимо све потенцијале и могућности развоја које обезбеђују председник Александар Вучић и Влада Србије", рекао је Ројевић.

Пруга Нови Сад-Суботица дуга је 108 километара и део је међународног коридора Београд- Будимпешта.

Уговор о финансирању потписан је са кинеском Ексим банком, а пројекат изградње пруге за велике брзине између Новог Сада и Суботице, обухвата трасу двоколосечне пруге и станице са објектима на прузи, реконструкцију и модернизацију железничких чворова Нови Сад, Врбас и Суботица, као и уградњу нове електротехничке инфраструктуре за велике брзине.

Радове вредне око 1,16 милијарди долара изводи кинески конзорцијум Чајна Реилвеј Интернешенел и Чајна Комјуникејшнс констракшн компани, с планираним роком заврштка од 33 месеца.

Jovan
03.04.2021 • 13:09
Gospodo šta ste rešili sa građanima naselja kolonija kudeljare hoće lim voz ići iznad glava !
Rajko
03.04.2021 • 16:16
Grohotom se smijem...
Vrbašanka
03.04.2021 • 16:17
Pozz za sugrađanina dobro pitanje a verovatan odgovor je :"šta nas briga za Vas"
SSM
04.04.2021 • 12:08
Nadam se da ce cela stanica biti sredjena, bar malo ulepsana.
EUR/RSD 117.5850
Најновије вести