За нови пречистач  50 милиона динара

КАЊИЖА: Из буџетске резерве из републичке касе Влада Србије је наменила 50 милиона динара за суфинансирање новог пречистача отпадних вода у Кањижи.
Robert Fejstamer i Balint Pastor Foto: M. Mitrović
Фото: Роберт Фејстамер и Балинт Пастор Фото: М. Митровић

Инвестиција ће се остварити у оквиру ИПА пројекта прекограничне сарадње вредног 1,8 милиона евра, односно око 220 милиона динара. Уочи празника то су саопштили посланик СВМ-а у републичком парламенту Балинт Пастор и председник кањишке општине Роберт Фејстамер.

„Сваке године одређене локалне смаоуправе су у могућности да добију овакву подршку, уз предуслов да имају добре пројекте и добре односе са Владом Републике Србије. Ова средства општини Кањижа су додељена захваљујући и доброј сарадњи Српске напредне странке и Савеза војвођанских Мађара“,  нагласио је Пастор.

Фото: Пруга Суботица–Сегедин код Хоргоша Фото: М. Митровић

Према речима Роберта Фејстамера ова финансијска подршка пуно значи за реализацију великог пројекта, јер од износа пројекта за који су средства обезбеђена из ЕУ, од општине се тражило да обезбеди 15 одсто сопственог учешћа, а такође и да се предфинансира пројекат. Фејстамер је појаснио да око 70 одсто вредности пројекта треба да обезбеди локална самоуправа. Он се нада да ће сарадња између локалне самоуправе и државних власти бити континуирана, те да ће општина и убудуће имати подршку из покрајинске и републичке касе.

У разговору са челницима локалне самоуправе Кањиже Балинт Пастор је оценио да је успешан учинак посланичке групе СВМ-а у Народној скупштини Србије, а од постигнутог посебно истакао српско-мађарски споразум о пловидби реком Тисом, којим је Тиса постала међународна река, што има значај за Кањижу и читав регион Потисја. Он је нагласио и изузетан значај за регион улагања у развој железнице, пре свега реконструкцију пруге Београд-Будимпешта, Суботица-Сегедин-Баја и Суботица-Панчево.

М. Митровић

EUR/RSD 117.1952
Најновије вести