Жабаљчани у улици отвореног срца прославили православну Нову годину

ЖАБАЉ: Поводом дочека Нове године по јулијанском календару, у Жабљу је трећу годину заредом организована хуманитарна манифестација „Улица отвореног срца“.
Humanitarna manifestacija „Ulica otvorenog srca“ u Žablju  Foto: privatna arhiva
Фото: Хуманитарна манифестација „Улица отвореног срца“ у Жабљу  Фото: приватна архива

На простору између седишта општине и цркве Светог Николаја организован је новогодишњи сајам. Осим аниматора, који су се нашли у улози забављача, малишани су добили на поклон и представу у позоришној сали Дома културе.

Дневни центар, који већ десет година постоји у оквиру Центра за социјални рад „Солидарност“, за општине Жабаљ и Тител, имао је своју кућицу на празничној пијаци, где су изложили све оно што њихови корисници праве током целе године, попут магнета, ваза, украса за кућу и других рукотворина. Дефектолог те установе Сања Жарковић Николовски истакла је важност одржавања оваквих манифестација.

- Бавимо се стимулацијом психофизичког развоја деце и корективно-стимулативним третманима, а ово је леп повод да искористимо прилику да изложимо све радове у које смо уложили целогодишњи труд, да покажемо колико су корисници способни и вредни - рекла је Жарковић Николовски.

Малишани, а и они мало старији, уживали су у богатом програму, који је додатно улепшала празнична пијаца, са типичним производима са тог подручја, попут меда и сира, а обрадовали су се представи и дружењу са јунацима цртаних филмова. Сав новац прикупљен на манифестацији биће опредељен у хуманитарне сврхе.

Фото: На простору између седишта општине и цркве Светог Николаја организован је новогодишњи сајам Фото: приватна архива 

Милан Владисављевић из Госпођинаца бави се пчеларством и ратарством, а на свом штанду излагао је своје производе од меда.

- За успех у послу је битно имати визију, а идеју до краја спровести у дело, односно завршити све што је замишљено. Ова манифестација је одлична, јер се организује на прави начин, са правим циљем и драго ми је што је одзив велики, иако је хладно – рекао је Владисављевић.

Како истичу организатори из локалне самоуправе, важност „Улице отвореног срца” огледа се у циљу да се помогне одређеној угроженој друштвеној групи, уз забављање најмлађих суграђана. Спектар различитих културно-забавних активности манифестације представља јединствен начин да се направи спој хуманости и забаве, односно да се организује нешто ће на децу оставити утисак и што ће дуго памтити.

Осим „Улице отвореног срца”, Жабаљчани су имали и вечерњи програм прославе, који је организовала Месна заједница, па су тако Нову годину дочекали заједно, уз чај, кувано вино и музику.

М. Рашић

 

 

EUR/RSD 117.2962
Најновије вести