Задруга Свилојево добила бесповратна средства од Републике

СВИЛОЈЕВО: Земљорадничка задруга „Свилојево“ у истоименом селу апатинске општине, добила је око 4,1 милиона динара на конкурсу Кабинета министра без портфеља у Влади Србије задуженог за регионални развој.
д
Фото: Dnevnik.rs

Бесповратна средства намењена су за два пројекта - куповину машине за балирање и реконструкцију котлова за сушење лековитог биља. Помоћница директора Земљорадничке задруге у Свилојеву Дијана  Радојчић каже да задруга има 300 хектара своје земље и да је до сада сејала традиционалне ратарске културе попут пшенице, кукуруза, јечма, соје, уљане репице… Одлучено је да се покуша и нешто ново, што није рађено у новије време, па је тако посејано 2,5 хектара лековитог биља  - кантариона и маслачка.

- Хтели смо на овај начин да подстакнемо и остале земљораднике у Свилојеву, али и у другим местима у околини, да се уместо традиционалне ратарске производње окрену и другим биљним врстама. Склопили смо уговор с предузећем „Мелиса фарма” које привређује у Свилојеву и сеје и откупљује лековито биље, има чак раширено пословање с лековитим биљем и са инотржиштем. Тако окрећемо лист, премда је  земљорадничка задруга својевремено гајила лековито биље, па је су из тог периода остале сушара и дотрајале пећи. Овим новцем ћемо их обновити –истакла је помоћница директора Дијана Радојчић.

Задруга има око 30 копераната, односно да скоро сви који се у селу баве пољопривредом, сарађају са задругом. Међутим Свилојево изумире, има око 750 становника, млади одлазе, па да би их задржали, навела је помоћница директора, дошло се на идеју да крену у бизнис с лековитим биљем. За сада се мало пољопривредника окушало у овој производњи.

Задруга је посејала кантарион и маслачак, а обновиће сушару

-  Зато је задруга прва поново кренула у сетву овог биља, па очекујемо да нас и други пољопривредници почну следити – истакла је  Дијана Радојчић.

Уговор о додели бесповратног новца испред апатинске општинске управе у Палати Србије потписао је помоћник председника Општине Апатин Давид Нађ.

- Изузетно ми је драго што смо успели да добијено новац од Републике и што ћемо на овај начин дати подстицај задругарству у Општини Апатин. Задруге чине мале пољопривредне произвођаче конкурентнијим и неопходне су за развој наших села - изјавио је Нађ и нагласио да је Општина Апатин ове године уложила око 30 милиона динара за изградњу атарских путева, те да  пољопривредници могу очекивати још већу подршку у наредној години.

З. Делић

 

Пројекат „Јавни интерес у Апатину” реализовала је „Панонија медиа” у сарадњи са „Дневником”. Ставови изнети у овом тексту нужно не изражавају ставове локалне самоуправе, која суфинансира пројекат.

EUR/RSD 117.3380
Најновије вести