Жалбе на грешком обрачунат порез на земљиште у Кањижи

КАЊИЖА: Пореска решења на имовину, која су грађани општине Кањижа недавно примили за 2018. годину, у којима су обрачунати много већи износи пореза него што су грађани навикли у претходним годинама, погодила су власнике који парцеле обрађују као пољопривредно земљиште.
1
Фото: Службеници ће помагати грађанима да попуне формуларе и поднесу жалбе

Међутим, порез им је обрачунат као да је реч о грађевинском.

Ова ситуација на територији кањишке општине односи се на 200 грађана, а као што смо већ писали, покренута је од стране одборника на последњој сендици Скупштине општине, када је указано да су износи пореза обрачунати за прошлу годину вишеструко већи него за 2017. Жалбе због превисоких пореских задужења већ је поднело преко 40 грађана.

На конференцији за медије председник Скупштине општине Кањижа Милош Кравић и његов заменик Еде Сарапка, саопштили су да је разлог увећаним износима пореског задужења, што се земљиште налази у грађевинској зони а цена грађевинског земљишта по квадратном метру је много виша од пољопривредног земљишта.  Саопштили су да Одељење за локалну пореску администрацију (ЛПА) при Општинској управи општине Кањижа ова решења о порезу на имовину доноси на основу евиденције Републичког геодетског завода, у свему по законским прописима и узевши у обзир тренутне катастарске уписе.

- База података у ЛПА тренутно се налази у информатичком процесу промене, који изискује пренос свих података у јединствени систем на нивоу државе. Међу најновијим променама Закона о пореском поступку и пореској администрацији се налази и обавеза да свака јединица локалне самоуправе у Србији мора своје податке пореске администрације да преточи у заједнички информатички систем за ЛПА. У овом процесу је од велике важности да у нови систем буду унете само валидне информације - наведено је у саопштењу.

Фото: Милош Кравић и Еде Сарапка

Општина Кањижа се обратила грађанима којих се тиче ова ситуација, да у овим случајевима дају писмену изјаву, или уколико је потребно, да поднесу жалбу. За покретање процеса је довољно понети са собом проблематично решење о порезу на имовину и попунити образац за изјаву у Одељењу за локалну пореску администрацију у Општинској управи.

Овим ће грађани моћи да докажу да на земљишту које је у њиховом власништву обављају пољопривредну производњу. На основу ових поднесака, за које је крајњи рок 28. фебруар, могуће је решити да у нови, државни систем података буду уписани само валидни подаци и да висина пореза на имовину за 2018. годину буде на нивоу пореза за 2017. годину.

У Одељењу за локалну попреску администрацију у Градској кући Кањиже, као и у месним канцеларијама у осталим насељима општине, запослени у општинској администрацији радним данима биће на услузи грађани приликом попуњавања формулара и подношења жалби, како би им се умањила пореска задужења.

М. Митровић

Фото: М. Митровић

EUR/RSD 117.5965
Најновије вести