Завршен пројекат Чешке развојне агенције у Белој Цркви

БЕЛА ЦРКВА: Поводом завршетка двогодишњег пројекта на реконструкцији дела регионалног водоводног система и изворишта у Стражи, Белу Цркву су посетили амбасадорка Чешке Републике Ивана Хлавсова, помоћник Покрајинског секретара за пољопривреду Милорад Малић и представници чешких фирми које су извеле радове.
ceska u strazi
Фото: Dnevnik.rs

Чешка развојна агенција стајала је иза овог пројекта, а финансираће и две студије на основу којих ће се радити на управљању водоводним системом и на решењу за пречистач отпадних вода.

Чешка развојна агенција обезбедила је 400.000 евра за реконструкцију изворишта у Стражи. Ово није први велики пројекат који је Чешка реализовала у општини Бела Црква у којој живи највећи број припадника чешке мањине. На црпној станици у Стражи реконструисана су три бунара, поставље нове пумпе и успостављен савремени начин управљања водоводним системом. Радове на изворишту и мерним местима изводиле су две чешке фирме „Водни здроје“ из Прага и „ВХС Моравиа“ из Брна која има ћерку фирму у Ваљеву.

Капацитет изворишта сада се користи са 60 литара у секунди, а може да достигне 90-100 литара активацијом других бунара што ће нарочито значити у летњим месецима када се број становника Беле Цркве готово удвостручује. Посетом је обухваћен и обилазак индустријске зоне и пречистача отпадних вода у Крушчици.        

“Ова прича је почела због чешке мањине, али све што смо урадили намењено је свим становницима општине Бела Црква. Један је од највећих развојних пројеката које смо реализовали у овом делу Србије. Имамо јаке везе са овом општином и видимо да има пуно потенцијала за развој. Пратимо и интересовање Чеха за посету Белој Цркви и селима у којима живе Чеси. Свесни смо да пољопривреда и туризам нису довољни, зато ме је интересовало да видим индустријску зону. Имамо контакте са чешким фирмама, па ћемо им пропагирати ову индустријску зону“, истакла је амбасадорка Ивана Хлавсова.

Пројекат је завршен, а сарадња се наставља кроз израду две студије за које ће Чешка развојна агенција одобрити 20.000 евра.

“Лепа је вест да је пројекат успешно реализован и да смо разговарали о две студије које ће ове године бити изведене. Најважније је да ћемо добити студију за извођење пречистача за отпадне воде који ће имати значај како у области заштите животне средине, тако и у области туризма и привреде. Вредност и локација знаће се касније, а на основу студије ће бити тражена средства за реализацију. Друга студија односи се на унапређење система за праћење водоснабдевања“, рекао је Дарко Богосављевић, председник општине Бела Црква.

Квалитетно снабдевање водом и уопште комунална опремљеност важни су предуслови за останак младих на селу, нарочито када се зна колико има проблема у снабдевању питком водом у војвођанским срединама, подсетио је Милорад Малић, додајући да Покрајински секретаријат за пољопривреду, водопривреду и шумарство има низ конкурса за младе и издваја значајна средства за оживљавање села.

Текст и фото М. В. 

EUR/RSD 117.2933
Најновије вести