Завршена изградња новог железничког моста у Зрењанину

ЗРЕЊАНИН: Изградња новог Железничког моста преко Бегеја, на прузи Зрењанин – Зрењанин фабрика, завршена је у суботу, саопштила је „Инфраструктура железнице Србије“. Након три месеца, мост је поново отворен за саобраћај.
с
Фото: Приватна архива

Радови на делу регионалне пруге Панчево главна – Зрењанин – Кикинда завршени су две недеље пре него што је било планирано. Обављена су и сва статичка и динамичка испитивања конструкције моста.

Нови мост изграђен је уместо старог Железничког моста преко Бегеја, којим су возови пролазили пуних осам и по деценија. Израђен је од демонтираних елемената монтажно – демонтажне конструкције која је била постављена преко Дунава у Новом Саду, док није изграђен нови Жежељев мост.

Радове на мосту дугом 55 метара извео је конзорцијум фирми који чине „Карин комерц“ из Ветерника, „Челик“ из Бачког Јарка, „Триопројект“ из Београда, као и „Геодетски биро“ из Ветерника.

„Поред изградње нове конструкције моста, у току је и завршна фаза радова на деловима који ће се користити за пролаз пешака. Биће уређени прилази мосту, нова степеништа, пешачке стазе, као и украсно осветљење. Тиме читав овај простор добија нови и лепши изглед“, наводе у „Инфраструктури железнице Србије“.

Фото: Приватна архива

Мост на прузи Зрењанин – Зрењанин фабрика, који повезује насеља Берберско и Ружа Шулман, био је затворен за целокупан саобраћај од 4. јануара ове године.

Железнички саобраћај преко старог моста на Бегеју одвија се још од 1889. године. После осам и по деценија саобраћаја, стари Железнички мост завршио је демонтиран на обали реке.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.3909
Најновије вести