Иако је та гастрономска манифестација први пут организована интересовање такмичара и посетилаца било је велико, те је стручни жири имао тежак задатак. Чак 12 екипа се надметало за титулу мајстора најбољих и најукуснијих чварака. Они су од организатора добили смесу за топљење чварака и обезбеђени су казани, даске за припрему као и ножеве и варјаче су сами морали донети.
Манифестацију је отворила директорка Туристичке организације општине Ковачица Драгана Латовљев и појаснила је да у сусрет празницима, а након некадашњег празника 29. Новембра, када су се некада у земљама бивше Југославије организовали свињокољи, у Ковачици су одлучили да по први пут организују ову нову манифестација.
Програм су употпунили ученици Основне школе “Млада поколења” из Ковачице и Удружење жена „Црепајке”.
С. К-ч