Завршено партерно уређење репрезентативног простора у Сомбору

СОМБОР: Како су Сомборци посебно поносни на здање своје варошке Скупштине, коју и данас, без изузетка, зову Жупанија, вест да су радови на њеном партерном уређењу завршени пре рока обрадовала их је ових празничних дана.
с
Фото: Град Сомбор

Целокупно уређење унутрашњег дворишта, атријума, започело је још 2018. године, када је у децембру потписан уговор о реконструкцији унутрашње фасаде.

У овој, другој фази партерног уређења обављено је поплочавање партера, реновирана је атмосферска канализација, постављене су клупе и нови мобилијар, а постављена је и декоративна расвета фасаде, која ће дати нову димензију овом простору у вечерњим сатима.


При уређењу партера строго се водило рачуна о заштити зеленила,па је ЈКП „Зеленило“ посебну пажњу обратило на изузетно декоративна стабла тисе, чија садња датира између 1903. и 1905. године

Постојећа фонтана, иначе годинама засута земљом, је задржала стари облик и као таква уклопљена је у нови изглед  партера атријума, па је окончањем радова реновирани простор поново туристички потенцијал Сомбора, а посетиоци који долазе да виде знамениту слику „Битка код Сенте“ Ференца Ајзехута, највеће уље на платну у Србији, имаће прилику да обиђу и уређени простор атријума.


Жупанија понос Сомбораца

Сама Жупанија, која доминира строгим центром Сомбора и представља један од незаобилазних туристичких топонима настала је на основу пројекта жупанијског инжењера Јозефа Бауера у периоду од 1805.-1808. Првобитно изграђена као здање чија је основа имала облик ћириличног слова „ш“ са широким фронтом на северној страни и крилима према Стапарском путу и парку на истоку, велику трансформацију је доживела 1882.године. По пројекту пештанског архитекте Јулијана-Ђуле Партоша овај објекат је стекао и данашњу монументалност доградњом на југу, изменом конструкције крова и променом постојеће фасаде.


- Имали смо прилику да обиђемо завршене радове у атријуму зграде Жупаније. Похвалио бих извођаче, с обзиром да су пре рока завршили ове радове. Нама је изузетно драго што коначно имамо репрезентативан атријум, с обзиром на то да смо још у децембру 2018. године завршили комплетну фасаду, а сада смо урадили и ово партерно уређење, заједно са расветом, клупама и осталим мобилијаром који се налази овде, тако да смо добили још један репрезентативан атријум у нашем граду. Свакако да ће овај простор моћи да користе сви туристи али и сви наши суграђани  - рекао је градоначелник Антонио Ратковић.

При уређењу партера строго се водило рачуна о заштити постојећег зеленила, којим се Сомборци толико диче, па је овдашње ЈКП „Зеленило“ посебну пажњу обратило на изузетно декоративна стабла тисе, чија се садња у недостатку тачнијих података датира у период између 1903. и 1905. године, па су њене најниже гране у циљу заштите, издигнуте.

Како је здање Жупаније један од свега неколико објеката који има статус споменика културе од великог значаја, радове су надгледали и стручњаци Покрајинског завода за заштиту споменика културе, којима је посао био олакшан чињеницом да се за извођача радова, овдашњи „Сомборелектро“, зна да је послове на објектима сличног степена заштите споменичког наслеђа већ обављао у неколико наврата.

М. Миљеновић

 

EUR/RSD 117.1743
Најновије вести