Заживео пројекат сакупљања стаклене амбалаже у Сомбору: Свака флаша штеди ресурсе

СОМБОР: Од пре неколико дана Сомборцима привлаче пажњу новопостављени бели контејнери, купастог облика, намењени прикупљању искључиво стаклене амбалаже, обезбеђени захваљујући регионалном пројекту „Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану“.
staklo kzm Antonio Ratkovic
Фото: Градоначелник Антонио Ратковић подржао пројекат, фото: Град Сомбор

Реч је о пројекту који у сарадњи са локалном самоуправом спроводе Немачка организација за међународну сарадњу (ГИЗ) и НАЛЕД, заједно са компанијом „Секопак“ уз финансијску подршку Апатинске пиваре.

Како су јуче нагласили организатори овог пројекта, на сомборским улицама је постављено првих 70 контејнера за скупљање амбалаже док се постављање додатних 80 контејнера очекује у наредним недељама и то тако да је за градску зону намењено 70 контејнера, 10 за приградску, 40 за руралну и 30 за угоститељске објекте.

Како је истакао градоначелник Сомбора, Антонио Ратковић, Сомбор важи за град зеленила и у складу са тим локална самоуправа сваке године улаже средства у пројекте којима ће заштити животну средину и унапредити њен квалитет.

- Верујем да ће наши суграђани прикупљање стаклене амбалаже у наменске контејнере схватити као једноставну, а у исто време и веома корисну активност. Променом перцепције свих становника да планета на којој живимо има ограничене ресурсе и да понекад један мали корак, попут одвајања стаклене амбалаже од осталог отпада, корак који може и треба да учини свако од нас, има огроман значај и утицај на будући живот свих људи на Земљи - рекао је градоначелник Сомбора на представљању пројекта у овдашњем Рециклажном центру Јавног комуналног предузећа „Чистоћа“.


Контејнери с надимком

Због неуобичајеног изгледа контејнери за прикупљање стаклене амбалаже су већ добили и надимак, инспирисан чувеним роботом Р2Д2 у култном филмском серијалу „Ратови звезда“. Тако сад Сомборци излазе на улицу и одлазе до „Артудитуа“ да би рециклирали стакло.


Санела Вељковски, менаyерка пројекта Немачке организације за међународну сарадњу (ГИЗ) нагласила је да се пројекат „Управљање стакленом амбалажом на Западном Балкану“ осим у Сомбору, реализује и у Нишу, Крагујевцу и Варварину, као и у одабраним пилот општинама у Босни и Херцеговини и Северној Македонији.

- Немачка развојна сарадња жели да подржи регион Западног Балкана у унапређењу рециклаже како би и  кроз регионалну размену искустава брже ухватили корак са земљама Европске уније која већ сада прикупља око 76 одсто коришћеног стакла, а до 2030. се планира да тај проценат премаши 90 одсто, док је просек три земље обухваћене овим пројектом тренутно тек око 29 одсто - појаснила је Вељковски.

Оператер амбалажног отпада „Секопак“ је пружио стручну експертизу спровођењу пројекта, као и подршку у управљању прикупљеним стаклом, које се због недостатка погона у Србији, извози ради рециклаже.

- Један од циљева пројекта је да постављањем инфраструктуре у виду контејнера повећамо прикупљање стаклене амбалаже за 20 одсто и успоставимо исплатив систем третмана и поновне употребе отпада од стакла како у Србији тако и у региону. Због тога ће један од важних производа пројекта бити и Водич за успостављање ефикасног система управљања стакленом амбалажом, намењен локалним самоуправама - рекла је Виолета Кокир Белановић, генерална директорка „Секопака”.

Слободан Крстовић из НАЛЕД-а изразио је задовољство динамиком спровођења, као и првим реакцијама грађана и додао да ће за успех пројекта бити драгоцена едукација јавности о важности рециклаже стакла.

- Желимо да грађанима приближимо информације да је стакло материјал који може у потпуности да се рециклира, да рециклажом само једне флаше обезбеђују енергију за 10 минута рада њихове веш машине или 20 минута рада телевизора. Подршка грађана олакшаће нам и да остваримо још један важан циљ пројекта, а то је унапређење прописа у области заштите животне средине и њихове примене - поручио је Крстовић.

М. Миљеновић

Ђорђе
16.04.2021 • 10:04
Комедија. Пре 50 година сви смо стаклену амбалажу носили у самоуслуге и добијали попуст а сада нам Немци продају "топлу воду рециклирања" све уз помоћ наших комичних политичара који не губе пола шансе за папарацо сесију. А то што ови контејнери руже слику града, е то је акција!
EUR/RSD 117.5626
Најновије вести