Златна круна рада у винограду и подруму за Живу Миливојева

МЕЛЕНЦИ: Црвено вино каберне – мерло „Маг – Мав“ овогодишњи је добитник златне медаље Новосадског сајма у категорији квалитет вина. „Златно“ вино је произвео меленачки виноградар и винар Жива Миливојев, а то је прва меленачка златна медаља са Новосадског сајма.
е
Фото: Приватна архива

– Дао сам вину име „Маг – Мав“ што је скраћеница од меленачко аутохтоно грожђе и меленачко аутохтоно вино, или Миливојев аутохтоно грожђе, Миливојев аутохтоно вино. Знао сам да је ово вино одличног квалитета из више разлога. Прво, прошла година била је одлична за грожђе, па самим тим и за вино. Друго, вино правим на старински начин. Такође, врло пажљиво радим око њега у подруму – прича Жива Миливојев.

Он је ово вино већ носио на оцењивање и добро је прошло.

– Знао сам да ће бити врхунско кад одлежи до оцењивања на сајму. То је мислио и жири у ком су били проф. др Владимир Пушкаш, са Технолошког факултета, проф. др Урош Миљић, са истог факултета, и Миодраг Кертес, дипломирани инжењер прехрамбене технологије из Вршца – каже Миливојев.

Златна медаља круна је досадашњег рада како у винограду, тако и у подруму.

– Виноград тражи много рада, напора, зноја, труда, знања и стрпљења. Моја жеља је да правим квалитетно вино и имам довољно чокота, 550 укупно, да годишње направим 150 литара белог и 150 литара црвеног вина. Правим и вино од црвене сланкаменке, заборављене сорте. Направио сам прошле године 30 литара, али ово вино не може да се оцењује, јер га савремено винарство не препознаје и нема са чим да га упореди. Ја га правим из задовољства и због успомена – објашњава Миливојев.

Што се тиче овогодишње ситуације у виноградима, Миливојев каже да грожђе за сада добро изгледа. У фази је наливања зрна, па је добро дошло мало кише.

– Пратим виноград и у складу са тим делујем. Испрскао сам га четврти пут, а заливати га нећу. Сматрам да и природа и човек морају да се прилагоде новим климатским условима. Једноставно, виноград мора да постане отпоран на температуре више од 35 степени. Наравно, ту му и виноградар може помоћи код резања. Нећу да га научим на заливање, па ил’ пуковник ил’ покојник – одлучан је наш саговорник.

А што се тиче вина „Маг – Мав“, за њега Жива Миливојев има велике планове.

– Пустићу га да одлежи још три – четири године, а онда ће бити спремно за светску сцену – каже Миливојев и додаје да му рад у винограду и око вина чини велико задовољство и да зато има и велике планове.

Док планира, човек је жив, закључује Жива Миливојев, виноградар и винар из Меленаца.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5647
Најновије вести