Зрењанин: Подршка државе за ученичку задругу „Заједно”

ЗРЕЊАНИН: Министарство просвете, науке и технолошког развоја доделило је Основној и средњој школи „9. мај“ у Зрењанину 385.000 динара за реализацију пројекта „Милетове веште руке“.
z
Фото: Dnevnik.rs

Средства су додељена у оквиру конкурса чији је циљ унапређење услова рада ученичких задруга у средњим школама у Србији, а намењена су за набавку машина, опреме, средстава и материјала за рад тих задруга.

Директорка Основне и средње школе „9. мај“ Снежана Вукић каже за „Дневник“ да ће машине, опрема, средства и материјали, који ће бити купљени од добијених средстава, допринети лакшем усвајању нових знања, развијању предузетничког духа и међусобног помагања. Такође, допринеће и већем и активнијем деловању и функционисању свих чланова ученичке задруге у друштвеној заједници.

- Купљеном опремом и материјалима лакше и ефикасније ћемо правити производе и израђивати комплетан репроматеријал. Тако ћемо смањити трошкове наших производа, олакшати рад, а задругари из свих секција ученичке задруге „Заједно“ ће сарађивати и учествовати у изради целокупног производа. Такође, проширићемо могућности израде квалитетног едукативног и дидактичког материјала, на који смо ставили посебан акценат, јер је неопходан нашим ученицима и ђацима типичних, односно редовних школа. Самим тим ћемо проширити сарадњу са локалном заједницом – објашњава Снежана Вукић.

Ученичка задруга „Заједно“, која делује у оквиру школе „9. мај“, основана је пре једне деценије, тачније 1. априла 2011. године. Чланови задруге су ученици, радници школе, наставници и родитељи ђака, а њена делатност представља део васпитно-образовног рада.

- Рад ученичке задруге заснива се на активностима које су у складу са интересовањем и могућностима ученика и школе и потребама друштвене средине и локалне заједнице. Задруга обавља производну, продајну и услужну делатност – наводи Вукић.

Активности се одвијају у шест радних секција: текстилна, пекарско-посластичарска, браварско-столарска, практични рад, рециклажа секундарних сировина и пољопривредна секција.

-Средства стечена радом користимо за проширење материјалне основе рада задруге, унапређење образовно-васпитног рада школе, излете и екскурзије ученика. Задругари учествују и у друштвено корисном и хуманитарном раду – додаје Снежана Вукић.

Ученичка задруга „Заједно“ је чланица Савеза ученичких задруга Србије. У Водичу за ученичке задруге, које је издало Министарство просвете, науке, технолошког развоја, нашла се међу три задруге у Србији, као пример добре праксе.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.5838
Најновије вести