Зрењанински буџет за наредну годину мањи од овогодишњег

ЗРЕЊАНИН: Одборници Скупштине града Зрењанина усвојили су на прошлонедељној седници буyет града за наредну годину, који је у висини од 4,4 милијарде динара, што је за 800 милиона динара мање у односу на пројектовани буyет за ову годину.
1

– Буyет је рестриктиван због целокупне ситуације у вези са пандемијом коронавируса. Он, међутим, има и своју развојну компоненту која ће зависити, пре свега, од тока пандемије у наредној години. Зависиће и од наше ефикасности и рационалности, али умногоме и од степена сарадње са покрајинским и републичким органима. Надам се ћемо заједничким снагама завршити започете пројекте – рекао је градоначелник Зрењанина Симо Салапура.

У складу са Одлуком о буyету за 2021. годину, на седници локалног парламента су усвојени и програми пословања или рада, планови и финансијски планови јавних предузећа и установа на буyетском или делимичном буyетском финансирању. Салапура је истакао и да је усвојена веома битна одлука о просторном плану Града Зрењанина за период до 2035. године, а одборници су дали сагласност и на одлуку о приступању изради Плана развоја града за наредних седам година.

– То су два стратешка документа која ће дефинисати правце и аспекте на које треба посебно да се фокусирамо у развоју града – нагласио је Салапура.

Он је изјавио и да ће 2,1 милион динара из градског буyета бити усмерено за лечење оболеле деце и набавку новогодишњих пакетића деци без родитељског старања и из социјално угрожених породица. Подсетио је да је донео одлуку да се средства планирана за прославу Нове године преусмере за те намене.


Ширење дистрибутивне гасне мреже

Скупштина је, између осталог, усвојила и одлуке којима се омогућује ширење дистрибутивне гасне мреже на територији града и градња дистрибутивног гасовода на правцима Ботош – Томашевац – Орловат – Фаркаждин, затим Елемир –Тараш – Јанков Мост, као и у викенд зони код Перлеза.


– Издвајањем дела новца намењеног новогодишњој прослави, као и додатном уштедом, дошли смо до износа од 2,1 милион динара. Он ће бити утрошен тако што ће се обезбедити новогодишњи пакетићи за децу корисника Центра за социјални рад, Народне кухиње, Центра за пружање услуга социјалне заштите „Мост“, као и за децу из Основне и средње школе “9. мај”, у износу од 600.000 динара. Преосталих 1,5 милиона динара биће утрошено за лечење деце и та средства ће бити оперативна до краја године – прецизирао је Салапура.

Градоначелник је навео да ће Градско веће усвојити одговарајући правилник и расписати јавни позив. На њега ће моћи да се јављају Зрењанинци којима је потребна оваква помоћ за лечење њихове деце и којима ће Град на овакав начин покушати да помогне.

Ж. Б.

EUR/RSD 117.4437
Најновије вести