ЗРЕЊАНИНСКИ ГИМНАЗИЈАЛЦИ НА ТАКМИЧЕЊУ Како смањити бацање хране у локалној заједници

ЗРЕЊАНИН: Ученици четвртог разреда Зрењанинске гимназије Огњен Ковачевић и Александар Хамонд, заједно са ментором, професором хемије и одрживог развоја Александром Ракитом, прошле недеље представљали су своју образовну установу на такмичењу ученика гимназија и средњих школа у области животне средине и одрживог развоја.
1
Фото: Приватна архива

Огњен и Александар су освојили треће место у конкуренцији још 14 средњих школа широм Србије. Њихов пројекат фокусирао се на изузетно актуелну тему – смањење отпада хране у локалној заједници и потенцијална решења.

Преданост и истрајност ових ученика током истраживања, припреме и представљања пројекта заслужују посебно признање. Кроз темељну анализу проблема, идентификовали су кључне изазове који доводе до прекомерне потрошње хране и њеног бацања у граду Зрењанину и околини. Њихов приступ није био само теоријски, већ су такође развили практичне стратегије и препоруке које би могле допринети решавању овог проблема у локалној заједници.

На такмичењу су демонстрирали импресивно знање, јасно изражавање идеја и способност тимског рада. Њихова презентација била је инспиративна и информативна жирију, а уједно су ангажовали публику и подстакли је на даљу дискусију о важности смањења отпада хране.

– Било је укупно 15 екипа из гимназија и средњих школа широм Србије. Конкуренција је била велика, али смо се потрудили да нашу школу и учење изборног предмета Одрживи развој представимо у најбољем могућем светлу – истичу ученици Огњен Ковачевић и Александар Хамонд.

Њихов професор Александар Ракита додаје да је ово први пут да учествују на оваквом типу такмичења.

– Искуства су веома позитивна. Презадовољни смо трећим местом и сигуран да ћемо учествовати и наредних година са новим идејама о очувању животне средине – говори Ракита.

Осим што су добили веома позитивна мишљења на такмичењу, рад зрењанинских гимназијалаца има и дугорочни утицај. Ова искуства не само што су обогатила њихово образовање, већ су такође подстакла свест о одрживом развоју и важности свакодневних акција које можемо предузети како бисмо сачували нашу планету за будуће генерације.

Ж. Балабан

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести