Зрењанински „Водовод“ апелује да се рационално троши вода

ЗРЕЊАНИН: Јавно комунално предузеће „Водовод и канализација“ апеловало је јуче на грађане да рационално троше воду из зрењанинског градског водовода, како би било обезбеђено уредно водоснабдевање свих корисника у граду и околним селима.
Česma na cisterni, pijaća voda foto: Dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

У овом предузећу наводе да сваке године, почетком летње сезоне, потрошња воде буде већа од уобичајене.

- Наше предузеће је у протеклих годину дана, откако је у потпуности преузело водоснабдевање града, показало да је у стању да у континуитету обезбеди уредно водоснабдевање на територији целог града, односно довољне количине воде стабилног притиска у мрежи. Морамо да нагласимо да је у овом периоду потрошња воде, због актуелних епидемиолошких мера и повећаног броја суграђана који су радили од куће, била на нивоу летње потрошње. Пред крај прошле године избушена су и четири нова бунара на изворишту одакле се град снабдева водом, чиме је додатно обезбеђен систем водоснабдевања – наглашава руководилац Службе информисања и пословних комуникација у ЈКП „Водовод и канализација“ Синиша Гајин.

Проблем настаје доласком лета и високих температура, када се потрошња воде додатно повећава, а највише због

нерационалне и ненаменске потрошње воде. То се пре свега односи на заливање травњака и башта, поливање тротоара и других бетонских површина, пуњење базена, чешће прање моторних возила и слично.

- Последице нерационалне потрошње се нарочито осете између 18 и 22 часа. Тада најчешће и долази до пада притиска воде у објектима вишепородичног становања. У селима, а понекад и у граду, и у објектима индивидуалног становања – истиче Гајин.

Ово је, додаје Гајин, проблем и другим градовима, а једини начин да он буде превазиђен јесте да се вода троши рационално. Првог дана када је температура била изнад 30 степени, забележена је највећа потрошња воде.

-  Према најавама метеоролога, пред нама је период тропских врућина, са температурама близу 40 степени, па самим тим позивамо суграђане да озбиљно схвате овај апел, да рационално троше воду и на тај начин, одговорним понашањем, обезбеде да она у сваком тренутку буде доступна свим корисницима – поручује Синиша Гајин.  

  Ж. Б.

EUR/RSD 117.1154
Најновије вести