Зрењанинско језеро се интензивно уређује

ЗРЕЊАНИН: Од почетка прошле недеље Језеро 1, код „Житопродукта”, допуњава се пречишћеном водом, чиме је започета прва овогодишња замена воде у градским језерима која припадају систему „Бегејска петља”.
begej uklanjanje trave dnevnik
Фото: Dnevnik.rs

Језеро 1 је од лета прошле године нижег нивоа зато што је, после тридесет година у функцији, попустила заптивна моћ табластих затварача који спречавају отицање воде из језера у Бегеј и обрнуто, па нису постојале могућности да се пречишћена вода у језеру задржи на жељеном нивоу.

" Заменом затварача, која је завршена почетком прошлог месеца, а за коју је град Зрењанин издвојио 4,5 милиона динара, отклоњени су поменути проблеми. Завршетком бистрења воде у таложницима примарног пречишћивача почело је, преко филтера пречишћивача, и допуњавање Језера 1 водом пројектованог квалитета "објашњава за „Дневник” руководилац Службе информисања и пословних комуникација у зрењанинском Јавном комуналним предузећу „Водовод и канализација” Синиша Гајин.

Док је трајао процес бистрења воде обављено је подводно кошење траве у језеру и њено уклањање са површине воде. Почело је и кошење траве са обала Језера 1 и Језера 3 у центру града. Обе активности наставиће се у и наредним данима.

" Пречишћавање воде у Језеру 1 спроводи се радним данима у две смене. Дневно се ниво воде у језеру подиже за 10 центиметара, и планирано је да се оно заврши у наредне две недеље. Последње недеље пречишћавања воде у Језеру 1 кренуће се са спуштањем нивоа воде у Језеру 3, одакле ће се вода усмеравати на пречишћивач и служиће као сирова вода за допуну првог језера. Одмах по завршетку пречишћавања воде у Језеру 1, започеће и пречишћавање воде у Језеру 3 " истиче Гајин.

Упуштањем пречишћене воде постиже се друга класа квалитета, која је предвиђена Законом о водама.

"Свакодневно се у нашој лабораторији, која се налази у оквиру примарног пречишћивача, обавља контрола воде и то пре уласка у пречишћивач, односно након сваке фазе пречишћавања и пре пуштања у језеро. Води у језеру се заменом даје капацитет да издржи неповољне околности, односно велику топлоту и велике количине светлости, а прерадом воде се мутноћа своди на нулу, а смањују се и фосфати и нитрити чиме се спречава раст траве и алги који загађују језера " наглашава Гајин.

Ж. Балабан  

 

 

EUR/RSD 117.0614
Најновије вести