АНТИТЕЛА СЕ ТРОШЕ Да ли ће вакцина за корону постати сезонска? БУСТЕРИ неопходни

Руководилац Клинике за пулмолошку онкологију др Горан Стојановић препоручује да се становништво у сезони респираторних инфекција вакцинише против сва три могућа узрочника.
vakcina, vakcinacija, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs

У данима када се бележи пораст броја тестираних и заражених корона вирусом, због чега су данас донете и препоруке на нивоу примарне здравствене заштите, а уједно и у сусрет сезони грипа, препорука стручњака је иста као прошле године у ово доба - вакцинација против наведена два - ковида и грипа - али и треће претње по дисајне органе, која такође може узроковати упалу плућа, што је бактеријска инфекција пнеумокок.

Ја сам бивши официр који се 30 година вакцинише против грипа. Четири пута сам се вакцинисао против короне. Ако треба лекара да убеђујете да се вакцинише, то је трагично, истиче за Телеграф др Стојановић, уз подсећање да је вакцина најзначајније цивилизацијско достигнуће.

Препоручује размак од недељу дана између (сваке од) три вакцине и опомиње да је за здравствене раднике вакцина против грипа чак законска обавеза.

Ако ћемо да будемо искрени, мали број лекара је испоштовао законску обавезу, оцењује.

Као руководилац клинике на којој се лече оболели од карцинома плућа, говори и о финанансијском аспекту превенције. Према његовом искуству, лечење упале плућа код онколошких пацијената траје две, три недеље.

Вакцина је много јефтинија, наводи додајући да су све три вакцине о трошку државе, те да је могуће примити их у домовима здравља.

У супротном, уместо превенције у здравственим установама примарне заштите, долази до оптерећења секундарних и терцијарних - општих и специјализованих болница.

Пулмолог истиче и да очекује да се у будућности сезонски обавља вакцинација против корона вируса, јер ковид као и грип мутира, али да за сада не таква постоји препорука надлежног министарства.

Да фармацеутске компаније развијају вакцину, развијају је, и ми то сви знамо. Ја очекујем да ћемо имати сезонску вакцину против короне. Број антитела која имате може да буде нула, временом се троши, нестане. Зато су то вакцине које се сезонски појачавају, објашњава.

Телеграф

 

EUR/RSD 117.2071
Најновије вести