Батут: Расте број оболелих од малих богиња

БЕОГРАД:  Од почетка октобра 2017. године, закључно са данашњим даном, на територији Србије, укључујући и територију надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица, регистровано је укупно 1.327 случајева малих богиња, саопштио је Институт за јавно здравље Србије "Др Миан Јовановић Батут".
Institut za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut"Foto: Tanjug
Фото: Институт за јавно здравље Србије "Милан Јовановић Батут" Фото: Танјуг

Како се наводи у саопштењу, од тог броја је 660 случајева лабараторијски потврђено у Институту Торлак.Институт је јуче саопштио да је од почетка октобра 2017. године, закључно са 23. јануаром 2018, на територији Србије, укључујући и територију надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица, регистровано укупно 1.269 случајева малих богиња, од којих је 631 лабораторијски потврђен у Институту Торлак.

Како се наводи у данашњем саопштењу, најмлађа оболела особа је узраста један и по месец, а најстарија 60 година.Највећи број оболелих је у узрасним групама млађим од пет и старијим од 30 година, додаје се у саоштењу. Већина оболелих особа, њих 94 осто је невакцинисана, непотпуно вакцинисана или непознатог вакциналног статуса, наводи се у саопштењу.

Како се додаје, од укупног броја оболелих, 33 одсто је било хоспитализовано или је хоспитализација у току. Од тежих компликација малих богиња регистрована је упала плућа код 164 оболеле особе, истиче се у саопштењу.

EUR/RSD 117.1544
Најновије вести