Батут: У Србији регистровано 707 случајева малих богиња

БЕОГРАД: У Србији је од почетка октобра ове године закључно са јучерашњим даном, 29.децембром, регистровано укупно 707 случајева малих богиња, од којих је 272 лабораторијски потврђено у Институту Торлак, саопштио је Институт за јавно здравље Др Милан Јовановић Батут. 

Најмлађа оболела особа је двомесечна беба, најстарија има 60 година, а највећи број оболелих је у старосним групама младим од пет и старијим од 30 година, стоји у саопштењу.

Већина оболелих особа (91%) је невакцинисана, непотпуно вакцинисана или непознатог вакциналног статуса, а како се наводи, од укупног броја оболелих (34%) је било хоспитализовано или је хоспитализација у току.
 Од тежих компликација малих богиња регистрована је упала плућа код 91 оболеле особе. 

Из Батута подсећају да је Клиника за инфективне и тропске болести у Београду у среду 27.децембра пријавила смрт 30-годишњег мушкарца из Београда који није био вакцинисан што је, како се наводи, први смртни случај од малих богиња регистрован после 20 година у Србији.
Епидемија малих богиња на Косову и Метохији са већинским српским и неалбанским становништвом пријављена је 23.октобре ове године и до петка 29. децембра године на КиМ је регистровано 269 оболелих особа.

Од почетка новембра епидемије малих богиња пријављене су на територији Београда (183 оболела), Краљева (118 оболелих), Ниша (82 оболела) и општине Бујановац (три оболела), а од почетка децембра и на територији Смедеревске Паланке (два оболела) и општина Велика Плана (пет оболелих), Бојник (14 оболелих) и Бор (три оболела), саопштио је Батут.

Додаје се да су случајеви малих богиња регистровани и у Суботици, Прешеву, Врању, Новом Саду, Крушевцу, Чачку, Ужицу, Лесковцу, Шапцу, Неготину, Власотинцу и Руми.
У саопштењу се подсећа да су од 9.октобра на снази пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама на територији Србије и да се у складу са предложеним мерама ''Батута” интензивно спроводи вакцинација невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних особа узраста од 12 месеци до 14 година.

Наводи се и да ће Батут са развојем актуелне епидемиолошке ситуације предлагати мере у складу са законским и подзаконским актима, стручним ставовима, препорукама СЗО, из којих је проистекао и усвојени план одстрањивања морбила у Србији.

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести