Батут: Већина оболелих од малих богиња невакцинисана

БЕОГРАД: Од октобра до данас на територији Србије, укључујући и територију надлежности Завода за јавно здравље Косовска Митровица регистровано је 886 случајева малих богиња, од којих је 401 лабораторијски потврђен у Институту Торлак, објавио је Батут. 
Institut za javno zdravlje Srbije "Milan Jovanović Batut"Foto: Tanjug
Фото: Институт за јавно здравље Србије "Милан Јовановић Батут" Фото: Танјуг

Најмлађа оболела особа је узраста два месеца, а најстарија 60 година, док је највећи број оболелих у узрасним групама млађим од пет и старијим од 30 година. Према подацима из Батута, већина оболелих особа, 92 одсто је невакцинисана, непотпуно вакцинисана или непознатог вакциналног статуса. 

Од укупног броја оболелих, 34 одсто је било хоспитализовано или је хоспитализација у току, а од тежих компликација малих богиња регистрована је упала плућа код 117 оболелих особа. Клиника за инфективне и тропске болести у Београду, пријавила је смртни исход код особе узраста 30 година из Београда, која није била вакцинисана, а седам дана касније је и Клинички центар у Нишу пријавио смртни исход детета узраста две године из Алексинца, које такође није било вакцинисано. 

У оба случаја болест је лабораторијски потврђена, а у клиничком току је дошло до разбоја запаљења плућа. Од почетка новембра прошле године, епидемије малих богиња пријављене су на територији града Београда, Краљева, Ниша, Бујановца, а од почетка децембра и на територији Смедеревске Паланаке, Велике Плане, Бојника и Бора. 

Од почетка јануара 2018. године епидемије малих богиња пријављене су на територији Новог Сада и Лесковца. Иначе, на снази су пооштрене мере епидемиолошког надзора над малим богињама на територији Србије. 

У складу са предложеним мерама Института за јавно здравље Србије „Др Милан Јовановић Батут” интензивно се спроводи вакцинација свих невакцинисаних и непотпуно вакцинисаних особа узраста од навршених 12 месеци до навршених 14 година. 

EUR/RSD 117.1131
Најновије вести