Бесплатне картице стижу на кућну адресу свих српских пензионера

НОВИ САД: У току је израда картица, које ће ускоро добити свих преко 1,7 милиона српских пензионера и моћи ће да их користи уместо пензионог чека.
Prodavnica Merkator u Novom Sadu
Фото: Dnevnik.rs

Пензионерска картица ће садржати минималан број личних података потребних за доказивање статуса: име и презиме, назив филијале Фонда ПИО и број картице.

Картице стижу врло брзо. Садржаће минималан број личних података потребних за доказивање статуса пензионера, то јест само име и презиме, назив филијале и број саме картице. Користиће се уместо пензионог чека, који је поред имена и презимена власника садржавао и износ пензије и адресу особе. Увођењем нових картица лични подаци сваког пензионера биће заштићени, објаснио је Зоран Ђорђевић, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања.

Ову нову картицу издаваће бесплатно Фонд ПИО и пензионери ће је преузимати у својим филијалама, а онима који примају пензију код куће донеће је поштар.

Пензионере, како је нагласио министар Ђорђевић, ове нове картице неће коштати ни динар, чак ни поштарину неће плаћати.

Држава преузима све трошкове и око израде пензионерских картица и њене доставе на кућне адресе оних пензионера који пензије примају од поштара.

Свака пензионерска картица имаће идентификаицони број захваљујући којем је пензионера могуће повезати с тим документом. На тај начин ће пензионер увек моћи доказати свој статус, где год да се нађе, а поред тога, картицом ће моћи да оствари разноразне попусте који се најстаријима у многим продавницама нуде.

Уместо пензионерског чека, који сада траже на свим касама продавница које дају попусте пензионерима, најстарији ће са собом носити пензионерску картицу.

Пензионерску картицу добиће сви садашњи пензионери, али ће је убудуће добијати сви они који се пензионишу. Пензионерска картица добијаће се уз решење о пензионисању.

Овакве пензионерске картице постоје у многим европским државама, као што су Финска, Словенија, Румунија, Италија... Код нас су прво уведене у Београду, где је пре неколико месеци за најстарије суграђане обезбеђено коришћење сениорске картице.

Остали градови у Србији су затражили да и у њима пензионери добију таква документа, па им сада, када је држава преузела штампање пензионерских картица, преостаје да у својим локалним самоуправама обезбеде попусте и повластице за најстарије.

Љубинка Малешевић

EUR/RSD 117.5717
Најновије вести