Бесплатно до међународно признате ДСД дипломе

Србија и Немачка продужиле су сарадњу у оквиру пројекта стицања дипломе из немачког језика (ДСД) преко којег српски ђаци добијају међународно признате дипломе тог језика.
Učenje nemačkog jezika  Foto: Yotube/printscreen/ilustracija
Фото: Учење немачког језика  Фото: Yotube/printscreen/илустрација

Новим анексом Меморандума о разумевању, који су потписали министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб, у пројекат је укључено 27 српских школа, а од 2012, када је потписан Меморандум, у пројекту је учествовало више од 2.300 ученика.

- Имамо веома добру сарадњу са свим немачким покрајинама када је у питању допунско школовање српских ђака који живе у Немачкој, унапређујемо и дуално образовање, а све више сарађујемо и на пољу науке и технолошког развоја кроз стартап компаније и њихову акцелерацију - рекао је Шарчевић. - Прошле године у Крагујевцу је отворен и центар за целоживотно учење заједно са компанијом „Сименс“ и њеним кооперантима, док је на Универзитету у Нишу отворена Катедра за немачки језик и књижевност.

Амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб нагласио је да је један од врхунаца његовог рада у Србији управо отварање катедре за Германистику у Нишу.- Интересовање за учење немачког је велико у Србији и размишљамо да направимо споразум између Гете института и Министарства просвете о учењу немачког језика - најавио је Шиб.


У Суботици велика заинтересованост

- Поред наше школе, у Суботици се ови испити полажу и у Гимназији “Светозар Марковић” и у Основној школи “10.октобар” – каже директор Гимназије за језичке таленте с наставом на мађарском језику “Деже Костолањи” у Суботици Атила Новак. - Као и ранијих година и ове ће сада испит за ниво Б1 полагати ученици другог разреда којима је немачки први страни језик и ученици трећег разреда и матуранти којима је он други страни, а крајем године ће матуранти, којима је немачки први страни језик, полагати испит за ниво Ц1.

По речима директора гимназије услов за полагање сваког нивоа је одређен број часова и углавном се за полагање пријаве сви ученици који тај услов испуњавају, а у овој школи их је сваке године између 30 и 40.


Ове године ДСД 1 испит биће одржан 14. марта у 24 средње и две основне школе. Тестови стижу из Немачке, састоје се из четири дела и проверавају се све вештине (слушање, читање, писање и говор) и јединствени су за цео свет и полажу се у исто време. Као и ранијих година, за ове испите ђаци се припремају у току наставе на часовима немачког који се одвијају по посебном програму, тако да су и припреме као и сам испит за ђаке бесплатни. Тестове ће прегледати наставници из школа, који су претходно прошли вишемесечну обуку акредитованог семинара.

На крају године, ученици добијају међународно признату диплому и то према резултатима које су показали добијају диплому о положеном А2 или Б1 нивоу.

Досадашњи резултати показали су да је пролазност деце из Србије на овим тестирањима око 80 одсто, а у појединим деловима теста је и већа.

Д. Девечерски

EUR/RSD 117.0680
Најновије вести