Србија и Немачка продужиле сарадњу у стицању дипломе ДСД

БЕОГРАД: Србија и Немачка продужиле су данас сарадњу у оквиру пројекта стицања дипломе из немачког језика (ДСД) преко којег српски ученици добијају међународно признате дипломе тог језика.
Mladen Šarčević i Tomas Šib Foto: Tanjug
Фото: Младен Шарчевић и Томас Шиб Фото: Танјуг

Новим анексом Меморандума о разумевању, који су потписали министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић и амбасадор Немачке у Србији Томас Шиб, у пројекат је укључено 27 српских школа, наводи се у саопштењу Министарства.Меморандум је потписан 2012.године, а у пројекту је до сада учествовало више од 2.300 ученика.

Министар Шарчевић истакао је да га радује сарадња две државе и додао да је пројекат стицања дипломе из немачког језика само једна од заједничких активности на пољу образовања и науке.

''''Имамо веома добру сарадњу са свим немачким покрајинама када је у питању допунско школовање српских ђака који живе у Немачкој. Унапређујемо и дуално образовање, а све више сарађујемо и на пољу науке и технолошког развоја кроз стартап компаније и њихову акцелерацију“, рекао је Шарчевић.

Министар је подсетио да је прошле године у Крагујевцу отворен и центар за целоживотно учење заједно с компанијом ''Сименс'' и њеним кооперантима.Додао је да је прошле године отворена и катедра за немачки језик и књижевност на Универзитету у Нишу.

Амбасадор Шиб је отварање катедре за Германистику у Нишу означио као један од најзначајнијих резултата његовог рада у Србији и истакао да је велико интересовање за учење немачког у Србији. ''Размишљамо да направимо споразум између Гете института и Министарства просвете о учењу немачког језика“, најавио је Шиб.

Ове године испит ДСД 1 биће одржан 14. марта у 26 школа у Србији - у 24 средње и две основне школе. Тестови стижу из Немачке и јединствени су за цео свет и полажу се у исто време, а конципирани су тако да се састоје из четири дела и проверавају се све вештине (слушање, читање, писање и говор). 

Тестове прегледају наставници из школа који су претходно прошли вишемесечну обуку акредитованог семинара.На крају године ученици добијају међународно признату диплому према резултатима које су показали добијају диплому о положеном А2 или Б1 нивоу. 

Пролазност деце из Србије је око 80 одсто, док је у појединим деловима теста она и већа од те бројке.

EUR/RSD 117.0443
Најновије вести