Држава финансира 12 пројекта у области вештачке интелигенције

БЕОГРАД: Државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја Владимир Поповић изјавио је данас да ће држава на најбољи начин обележити Дан науке, 9. јул, финансирањем 12 нових пројеката из области вештачке интелигенције.
nauka, dnevnik.rs
Фото: Dnevnik.rs
Национални дан науке прилика је да Фонд за науку објави коначне резултате евалуације Програма за развој пројеката из области вештачке интелигенције, чији је буџет 2,4 милиона евра, изјавио је Поповић за Тањуг и додао да је пред Министарством много изазова и напорног рада.
 
Поручио је да је наука област у којој Србија има чиме да се поноси.
 
Поповић је подсетио да се капацитет српске научне заједнице, али и њена спремност да одговори актуелним друштвеним изазовима показао и током пандемије.
 
Најважније активности домаћих истраживача су, како Поповић додаје, испитивање серопозитивности и производња сопствених ЕЛИСА тестова, рад на епидемиолошкој студији; формирање биобанке генетичких узорака, развој и производња домаћих синтетичких протеина гена, и бројне друге студије и пројекти.
 
Додатно, научна заједница имала је кључну улогу у подизању капацитета државе када је реч о тестирању на корона вирус, са учешћем више од 120 истраживача, без којих овако велики број тестова не би могао бити урађен.
 
Многи истраживачи и данашњи Дан науке ће провести радећи, у корист свих грађана, навео је Поповић и додао да је Министарство је, уз подршку комплетне научне заједнице, углавном у последње две године, реализовало неколико кључних институционалних, административних и финансијских предуслова за оснаживање научног и иновационог сектора.
 
Заједно ћемо и наставити да трансформишемо систем, који ће истовремено обезбедити компоненту компетитивности, уз финансијску сигурност истраживача и самих истраживања, додао је Поповић.
 
Он је у име Министарства просвете, науке и технолошког развоја честитао свим истраживачима са универзитета, факултета и института Дан науке.
EUR/RSD 117.5810
Најновије вести