Данас се обележава Међународни дан особа с инвалидитетом

БЕОГРАД: Данас се обележава Међународни дан особа с инвалидитетом под слоганом “Оснаживање особа с инвалидитетом и осигурање инклузивности и једнакости”.
Invalidi parking/piksabej
Фото: piksabej

Процењује се да особе са инвалидитетом чине 10 одсто светске популације, а да у Србији од осам до десет одсто укупног становништва има неки облик инвалидитета, односно између 560.000 и 700.000 особа.

Неприступачност, непостојање услуга социјалне заштите, незапосленост и непостојање свести о тешкоћама и проблемима са којима се особе са инвалидитетом сусрећу, потврђују да се права особа са инвалидитетом у Србији и даље крше и недовољно остварују, поручио је заштитник грађана Зоран Пашалић. Упозорио је да су особе с инвалидитетом у Србији у статусу маргинализоване друштвене групе која се још увек бори за приступачност и неометано кретање, те да су једна од најрањивијих и невидиљивих друштвених група изложена стереотипима и предрасудама које се споро мењају.

У Србији и даље у појединим местима чланови породице сакривају особе с инвалидитетом иза кућних врата, чему погодује и незаинтересованост и неспремност локалне заједнице да им обезбеди достојанствен живот, нагласио је заштитник грађана. Повереница за заштиту равноправности Бранкица Јанковић саопштила је да је заштита особа са инвалидитетом један од најбитнијих елемената развојне,економске и социјалне политике, а однос према угроженим групама осликава достигнути ниво поштовања људских права и напретка сваког друштва.

Инвалидитет је годинама међу најчешћим основима дискриминације у притужбама које грађани подносе Поверенику и то у областима пружања услуга или коришћења јавних површина, рада и запошљавања. У нарочито неповољном положају налазе се деца и жене с инвалидитетом, који су неретко жртве вишеструке дискриминације, наводи Јанковићева.


Министарство: У Србији су сви грађани једнаки

Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, поводом Међународног дана особа са инвалидитетом који се обележава данас, поручило је да су у Републици Србији сви грађани једнаки.

Управо под геслом ЈЕДНАКИ покренули смо и кампању са циљем подизања свести грађана, али и како бисмо пружили подршку особама са инвалидитетом, подсетило је министарство. 

Како се наводи у саопштењу, ове године организован је сајам “Ј=ДНАКИ” на Београдском сајму, који је први пут од оснивања прилагођен особама с инвалидитетом.

Том приликом смо поделили и значке које се носе целе године и симболишу једнакост грађана без обзира на различитости.

Током медијске кампање емитовали смо два промотивна спота, а од данас почиње са емитовањем и трећи. Од данас су у дистрибуцији и поштанске марке и коверте са пригодним мотивима, рекао је министар Зоран Ђорђевић и позвао медије да емитовањем спотова подрже кампању.

Министарство је током претходних годину дана набавило Брајеве штампаче, организовало 2.159 активности инклузивног карактера, 29 спортских такмичења за особе са инвалидитетом, обезбедило 700 милиона динара за запошљавање особа са инвалидитетом, извршило реконструкцију и опремање савеза и удружења особа са инвалидитетом, поставило звучну сигнализацију на 57 раскрсница, урадило адаптацију објеката за особе са физичким сметњама, развило апликацију о приступачности објеката, организовало обуку и финансирало 43 канцеларије за знаковне преводиоце. 

Ослушкујемо потребе особа са инвалидитетом и трудимо се да изађемо у сусрет у складу са могућностима. Желим да пошаљем поруку да бринемо о њима сваког дана у години, а не само данас, поручио је министар Ђорђевић.


Она је указала на то да и даље постоји пракса потпуног лишавања пословне способности на основу медицинског приступа, чиме се особе са инвалидитетом остављају без могућности да одлучују о свом животу, што је у супротности са основним принципима равноправности и људских права.

Стога је неопходно изменити прописе који уређују питање лишавања пословне способности, као и стављања под старатељство у циљу омогућавања особама с инвалидитетом да одлучују о сопственом животу, закључила је Повереница.

Дан посвећен особама са инвалидитетом установљен је 1992. године, када је Генерална скупштина УН усвојила резолуцију којом се све земље позивају да обележавају тај дан с циљем да се унапреди и омогући особама с инвалидитетом једнако уживање људских права и равноправно учешће у друштву.

EUR/RSD 117.1782
Најновије вести