Дејановић: Изазови - одложено рађање, миграције, старење...

БЕОГРАД: Према последњим подацима Републичког завода за статистику у Србији је број становника пао испод седам милиона, изјавила је министарка задужена за демографију и популациону политику Славица Ђукић Дејановић и навела да су одложено рађање, миграције и старење становништва изазови са којима се суочавамо.
djukic dejanovic
Фото: Tanjug (F. Krainčanić, arhiva)

На националној конференцији "Унапређење компетенција стручних радника у центрима за социјални рад у примени мера популационе политике" на Факултету политичких наука у Београду, Ђукић Дејановић је рекла да је у 2019. години рођена 341 беба више у односу на претходну годину и додала да кораци јесу мали, али да су веома значајни.

Како се наводи у саопштењу кабинета министарке, просечна старост становништва у Србији износи око 43 године, очекивано трајање живота је 73 године за мушкарце и 78 година за жене, док су особе изнад 65 година живота најбрже растућа категорија становништва.

Ђукић Дејановић је истакла да је Стратегијом подстицања рађања предвиђено да се у року од 10 до 15 година достигне оптимални ниво рађања од 1.85 што, каже, значи да примењене мере поседују капацитет који може водити и ка пожељном нивоу фертилитета од 2.1 којим би се обнављало становништво.

Министарка је рекла да Кабинет на чијем је челу већ трећу годину за редом спроводи Јавни позив за доделу бесповратних средстава за суфинансирање мера популационе политике јединица локалне самоуправе у Републици Србији.

Она је нагласила значај учешћа стручних радника, у центрима за социјални рад, код сачињавања предлога пројеката.

Министарка је рекла да је највећа количина средстава била усмерена на реконструкцију и адаптацију постојећих и изградњу нових вртића, као и на формирање јаслених група које нису постојале у сеоским срединама.

Навела је да се данас неретко суочавамо са негативним стереотипима о старењу, укључујући и слику о нашим старијим суграђанима као болесним, зависним и скупим за друштво, а да с друге стране, постоје и негативни стереотипи о младима који се приказују као неискусни, непоуздани и себични.

EUR/RSD 117.5101
Најновије вести