Ђерлек: Вакцине ће бити довољно, нема места за бригу и панику

БЕОГРАД: Државни секретар у Министарству здравља Мирсад Ђерлек поручио је да је набављен довољан број вакцина против грипа и да нико ко је заинтересован неће остати ускраћен за вакцинацију.
vakcine pixabay
Фото: pixabay.com

Ђерлек је подсетио да су Министарство здравља и држава набавили у првом контигенту који је дистрибуиран 343.920 доза вакцина и најавио да се очекује и други контигент наредних дана.

Вакцине ће бити довољно и пацијенти не морају да брину по том питању. Нико неће остати невакцинисан, а да буде заинтересован. Значајно је то што су грађани Србије схватили важност имунизације, казао је Ђерлек за Танјуг уз апел да се настави у том тренду и да се што више људи вакцинише јер, како каже, вирус корона нас већ озбиљно притиска и било би добро да се вакцинација обави док су пацијенти здрави.

Такође, Ђерлек каже да ће се вршити и прерасподела доза вакцина из округа у којима је становништво мање заинтересовано у округе у којима је заинтересованост на завидном нивоу.

Према његовим речима, постоје окрузи у којима се велики број становништва одазвао позиву на вакцинацију и истакао Подунавски где је 83 одсто искоришћеност дистрибуиране вакцине, затим Златиборски округ где је такође 83 одсто, Моравички где је чак 95 одсто, Рашки округ са 98 одсто, Расински са 80 одсто.

Како каже, нешто мања заинтересованост је Средњебанатском округу где је искоришћеност 52 одсто, Јужнобачком округу са 49 одсто и у Севернобанатском 45 одсто.

У централној Србији је искоришћеност у процентима 71,7 одсто, а у Војводини мање - 59 одсто. Укупно у Србији је искоришћеност 67,4 одсто, испричао је Ђерлек.

Поручио је да ће држава и Министарство обезбедити свима заинтересованима вакцинацију.

Подвукао је да се приликом вакцинације морају поштовати приоритети - особе старије од 65 година са придруженим хроничним болестима, труднице, здравствени радници који ће се суочити и борити против трећег таласа вируса корона који неминовно почиње полако да притиска и остале приоритетне групе.

Вакцине ће бити довољно и нема потребе за бригу и панику, поручио је др Ђерлек.

EUR/RSD 117.5787
Најновије вести